Nyhetssammandrag tisdag 15 augusti 2023

Publicerad 2023-08-15

Enig opposition kräver att sverigedemokraten Richard Jomshofs avsätts som ordförande för justitieutskottet, man knivhotade flera socialsekreterare, Alexander Ernstberger, före detta vd för pensionsbolaget Allra, har begärt resning, utredare: Inför ungdomsfängelser, miljonläckor när Arbetsförmedlingen betalar coachbolag och Jan Helin blir AI-chef hos Bonnier – lämnar SVT.

En enig opposition kommer vid nästa sammanträde med justitieutskottet kräva en omröstning om sverigedemokraten Richard Jomshofs ställning som ordförande för utskottet.
– Hans agerande äventyrar Sveriges säkerhet, säger Ardalan Shekarabi (S).
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet anser att det är ohållbart att Richard Jomshof sitter kvar som ordförande.
– Vi kommer väcka frågan i utskottet vid nästa sammanträde och sen är det upp till övriga partier att ta ställning till detta, säger Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi på en pressträff tillsammans med de rättspolitiska talespersonerna för Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet.
Enligt Shekarabi äventyrar Jomshofs agerande Sveriges säkerhet.
– Han sprider hatiska budskap, har uppmanat till bokbål och delar inlägg där statsministern kallas för ynkrygg.

Man beväpnade sig med två knivar och hotade tre socialsekreterare.
Nu döms den 25-årige mannen även i hovrätten till rättspsykiatrisk vård efter attacker mot flera socialsekreterare samt skadegörelse mot 15 fordon.
Beväpnad med två knivar tog sig den 25-årige mannen förbi skalskyddet till Socialtjänstens kontorsutrymme där han framställt hot mot tre socialsekreterare för att få kontakt med den fjärde socialsekreteraren som handlagt hans ärenden.
Han framförde sina krav till en av socialsekreterarna om att bli flyttad till Kiruna. Enligt vittnesmålen ska mannen ha gjort huggrörelser med ena kniven mot verksamhetschefen.
Han riktade sig även mot socialsekreterarna och sa att “tala om var N.N (den handläggande socialsekreteraren) är, annars ska jag döda er alla”.
Vid ett tillfälle högg han kniven i väggen. Till slut lyckades en av socialsekreterarna få mannen att följa med ut till receptionen och där satte han sig ned och inväntade polisen.

Tidigare Allra-vd:n begär resning. Alexander Ernstberger, före detta vd för pensionsbolaget Allra, har begärt resning, rapporterar Dagens Industri. Han dömdes till sex års fängelse för grovt mutbrott och trolöshet mot huvudman 2021. Redan då gjorde han en resningsansökan som avslogs.
Men nu gör Alexander Ernstbergers advokater Percy Bratt och Joakim Lundqvist ett nytt försök.
Advokaterna menar att de fått fram ny information som menar att ett av åklagarens huvudvittnen ljugit om ett dokument i rätten.

Utredare: Inför ungdomsfängelser. Ungdomar mellan 15 och 17 år som begår allvarliga brott bör sättas i ungdomsfängelser i Kriminalvårdens regi, inte hamna på Sis-hem.
Det säger Agneta Bäcklund, som utreder frågan om ungdomsfängelser på regeringens uppdrag, till SVT Nyheter.
Dels tros Kriminalvården kunna hantera våld och rymningar bättre än Sis, dels väntas nya reformer som innebär att straffen för unga kommer att öka.
– Det viktigaste för oss har varit att risken för återfall i brott minskar och att utslussningen till frihet kan ske på ett bra sätt. Där tror vi Kriminalvården är bättre lämpade då de redan har ett upparbetat system kring villkorlig frigivning, säger hon till SVT Nyheter.

Intern granskning: Miljonläckor när Arbetsförmedlingen betalar coachbolag. Mellan fem och åtta procent av Arbetsförmedlingens utbetalningar till företag som ska hjälpa arbetslösa betalas ut felaktigt varje år.
Det visar en intern revisionsrapport som SVT Nyheter tagit del av.
Revisorerna har granskat dokument och rutiner samt gått igenom ett urval av ärendena och upptäckt flera brister.
De felaktiga utbetalningarna motsvarar mellan 85 och 142 miljoner kronor.

Jan Helin blir AI-chef – lämnar SVT. Mediechefen Jan Helin byter jobb. Den 1 november flyttar han över till Bonnier News, där bland annat Dagens Nyheter, Expressen och Sydsvenskan ingår.
Där ska han ansvara för produktutveckling, riktlinjer och användning av AI.
Sedan 2016 är Jan Helin programdirektör på SVT. Tidigare var han vd och chefredaktör för Aftonbladet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.