Nyhetssammandrag fredag 18 augusti 2023

Publicerad 2023-08-18

Många barn kontaktas av okända på nätet, Kronofogden har utmätt 70 miljoner från kriminella, majoritet i riksdagen mot ändring av ordningslagen, planerad koranbränning idag fredag, fick epilepsianfall i tolv timmar utan medicin och vägglöss på skola – skjuter upp skolstart.

Var fjärde barn kontaktas av okända på nätet. Mer än vart fjärde barn mellan 10 och 17 år har under sommaren blivit ofrivilligt kontaktade på nätet av en främling.
Det visar en undersökning från Plan International Sverige. Var sjätte barn har fått obehagliga meddelanden skickade till sig. Bland flickor är andelen högre än bland pojkar.
Plan är kritiska mot de sociala medie-plattformarna.
– De har inte lyckats skapa ett skydd för barnen. Nätjättarna måste bli bättre på att moderera sina plattformar. Vi vill inte att fjortonåringar ska ta emot dickpics från främmande män och utsättas för hat, hot och trakasserier.

Kronofogden: 70 miljoner utmättes från kriminella. 70 miljoner kronor har utmätts från kriminella sedan en ny lag trädde i kraft för ett år sedan.
Lagen innebär att Kronofogden kan utmäta tillgångar med hjälp av polisen utan att själva vara på plats.
När polisen stoppar en person kan de se i en app om en person har skulder och beslagta värdesaker som smycken, kontanter eller fordon.
– Många av dem som stoppas är kriminella, som på pappret inte har några tillgångar. Det här ger oss möjligheten att använda polisen som en förlängd arm, och hitta värdefullt gods som kan användas för att betala skulder, säger Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Majoritet i riksdagen mot ändring av ordningslagen. Det kan bli svårt för regeringen att ändra ordningslagen för att kunna stoppa koranbränningar om de lägger fram ett sådant förslag.
En majoritet av partierna i riksdagen är emot en ändring av lagen, enligt Dagens Eko.
– Svensk yttrandefrihet och demonstrationsfrihet måste värnas. Vi ser i dagsläget inga behov av lagändringar, säger Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi.
SD har inte sagt något om hur de ställer sig i frågan men många är mycket skeptiska till en ändring av lagen, enligt Ekot. C och MP är inne på samma spår.

Planerad koranbränning. Idag planeras en koranbränning utanför Irans ambassad i Stockholm.
Ansökan om den allmänna sammankomsten har beviljats av polisen.

Fick epilepsianfall i tolv timmar utan medicin. En person på ett boende fick inte sin medicin mot epilepsi på två veckor. Följden blev ett svårt epileptiskt anfall som varade i tolv timmar.
Nu anmäls händelsen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Upsala Nya Tidning.
Händelsen inträffade i oktober förra året när personen akut fördes till sjukhus efter att ha genomlidit ett utdraget epilepsianfall.
På plats upptäckte läkare att patienten inte hade blivit medicinerad och att epilepsiläkemedlet, som var restnoterat, hade tagits bort från dospåsen utan att ersättas. Patienten blev kvar på sjukhus i två veckor.

Vägglöss på skola – skjuter upp skolstart. Under natten till onsdagen upptäckte en nyinflyttad student att det fanns vägglöss i hennes lägenhet på Bräkne-Hoby Folkhögskola.
Nu skjuts skolstarten upp till nästa vecka, rapporterar BLT.
– Det är jättetråkigt och hemskt för de som blev utsatta. Vi har tömt hela skolan och håller stängt för att sanera i lugn och ro, säger folkhögskolechefen Mia Karlsson till tidningen.
Hon tror att vägglössen kommit in under någon av sommarkurserna på skolan.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.