Nyhetssammandrag lördag 19 augusti 2023

Publicerad 2023-08-19

Migrationsverket utreder koranbrännaren Salwan Momikas, kvinna stormade koranbränning med brandsläckare, mordmisstänkt försatt på fri fot, Moderata ungdomsförbundet ansluter sig till SD:s linje, man häktad efter bombpådrag, pulverbrev skickat till moské och kvinnan som mördade sju spädbarn är nu dömd.

Migrationsverket utreder koranbrännaren Salwan Momikas rätt att vara i Sverige, rapporterar SVT Nyheter.
Momika ska ha kallats till ett möte med Migrationsverket och som pågick under flera timmar på torsdagen.
På grund av säkerhetsrisken hölls mötet i polishuset i Stockholm.
Myndigheten har konfronterat honom med flera bilder från hans förflutna i Irak där han bland annat poserar med vapen, enligt uppgifter till SVT. Det är någonting som går emot vad han själv har hävdat.
Myndigheten har tidigare öppnat ett ärende för att pröva om Momikas skyddsstatus och uppehållstillstånd ska återkallas.
Bakgrunden var då att det hade kommit in nya uppgifter från allmänheten.
Flera filmer och bilder har cirkulerat på sociala medier som uppges visa att koranbrännaren haft en ledande roll i en kristen milisgrupp som ingick i en shiamuslimsk paraplyorganisation som har nära band till Iran.
Enligt Migrationsverket kommer utredningen att pågå under en längre tid.

Kvinna stormade koranbränning med brandsläckare. En kvinna stormade fram mot den allmänna sammankomst som pågår utanför Irans ambassad.
Med hjälp av en brandsläckare försökte kvinnan att släcka den koran som Salwan Momika eldade, enligt Aftonbladets Nivette Dawod på plats.
Kvinnan omhändertogs snabbt av polis och den allmänna sammankomsten fortsatte.
Polisen kan inte kommentera händelsen i nuläget.
– Jag vet att det är en pågående allmän sammankomst, så får vi se vad som hänt sen, säger Towe Hägg, presstalesperson på polisen.

Mordmisstänkt försatt på fri fot. Den 42-årige ex-pojkvännen som misstänks för det 20 år gamla mordet på Marua Ajouz och som åtalats vid Malmö tingsrätt har försatts på fri fot.
Åklagaren Tomas Olvmyr yrkade på sju och ett halvt års fängelse samt fortsatt häktning. Mannen har nekat till anklagelserna och hans försvarsadvokat vill inte kommentera det hela.

Moderata ungdomsförbundet ansluter sig till SD:s linje och kritiserar också regeringens utredning av ordningslagen för att eventuellt kunna stoppa koranbränningarna:
”Vi ska inte tumma en millimeter på yttrandefriheten. Det vore att låta extremisterna vinna”, säger ordförande Douglas Thor och fortsätter:
”Sverige får inte ge vika för religiösa fanatiker. Vi ska inte tumma en millimeter på våra värderingar. Vi i regeringspartiernas ungdomsförbund är överens. Ordningslagen ska inte nagga yttrandefriheten i kanten”.

Man häktad efter bombpådrag. En 23-årig man har häktats efter att en misstänkt bomb hittades vid en lekplats i Lindö utanför Norrköping i onsdags, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
– Enligt en första preliminär bedömning rör det sig om ett skarpt föremål. Det innebär att föremålet skulle ha kunnat utgöra en stor fara för både människor och egendom, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.
Det misstänkta farliga föremålet har undersökts av polisens bombgrupp. Åklagaren säger att det är för tidigt att avgöra om det har något samband med andra händelser som sprängningar och skjutningar som inträffat i Norrköping under sommaren.
– Polisen undersöker nu förutsättningslöst om det finns eventuella samband, säger Torsten Angervåg.

Pulverbrev skickat till moské – insats pågår. Strax efter klockan 14 larmades polisen och räddningstjänsten till Göteborgs moské som fått ett brev med pulver skickat till sig.
– Vi fick ett larm under eftermiddag om ett så kallat pulverbrev, vi har sett det riktat mot andra aktörer, så vi har rutiner för det här. Vi gör en bedömning tillsammans med räddningstjänsten, säger Fredrik Svedemyr på polisregion Väst.
Polisen har spärrat av platsen så att inga fler ska kunna ta sig in i moskén. Det rubriceras just nu som olaga hot mot grupp.

Spädbarnsmördare dömd. Den 33-åriga sjuksköterskan Lucy Letby har dömts för morden på sju spädbarn och för att ha försökt mörda ytterligare sju, rapporterar BBC.
Morden ägde rum på Countess of Chester sjukhuset i England mellan juni 2015 och juni 2016.
Rättegången har pågått i nio månader och bland annat har bevis lagts fram för att Letby avsiktligt injicerade luft i spädbarn, tvångsmatade andra med mjölk och förgiftade vissa med insulin.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.