Nyhetssammandrag torsdag 24 augusti 2023

Publicerad 2023-08-24

Stöldvåg av dyra utemöbler, Frysboxmannen ej psykiskt störd, personal tog nakenbilder på brukare, tonåring knivhuggen vid rånförsök, resebolag toppar årets svarta lista och pojke hittade första sjöhästen i Sverige.

Stöldvåg av dyra utemöbler. Polisen har fått in över 40 anmälningar under sommaren om stulna utemöbler av designmärket Grythyttan i Storgöteborg, rapporterar Göteborgs-posten. De stulna möblerna har ett sammanlagt värde över 900 000 kronor.
– Vi ser ett uppsving av dessa utemöbler och vill uppmana privatpersoner att tänka till hur de förvarar dem hemma, men också att man ska vara kritisk när man köper dem begagnat, säger Maria Ahlberg, polisinspektör på godsspaning Storgöteborg.
Enligt Ahlberg ska man vara särskilt försiktig när man köper begagnade utemöbler på nätet och alltid be om att få se ett kvitto.

Frysboxmannen ej psykiskt störd. Mannen som står åtalad för att ha förvarat sin döda sambo i frysen lider inte av en psykisk störning, rapporterar P4 Värmland.
Det meddelar Rättsliga rådet efter att ha granskat den rättspsykiatriska undersökningen.
Stefan Liliebäck som är mannens advokat är inte förvånad över beslutet.
– Jag böjer mig för det den psykiatriska expertisen kommit fram till, säger han till NWT.
Beslutet innebär att mannen kan komma att dömas till fängelse, och åklagaren har yrkat på fyra år för bland annat grovt gravfridsbrott.

Personal tog nakenbilder på brukare. Nakenfotografering och råa skämt – en daglig verksamhet för funktionsnedsatta i Karlskrona kommun har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Bleking läns tidning.
Personer har ovetandes fotograferats nakna av personalen, som även satt i bruk att ”skämta” med brukarna. Bland annat ska personal ha kastat ner pennor på golvet nära en person som tycker om ordning och reda, och därför alltid plockade upp dem. En brukare ska även ha blivit nedsprutad med vatten när personen satt och åt.

Tonåring knivhuggen vid rånförsök. En pojke i tonåren är allvarligt skadad efter att han blivit knivhuggen i samband med ett rånförsök vid en skola i Västerås, rapporterar Västerås tidning.
– Det verkar röra sig om allvarliga skador, men vi har inga uppgifter om att det ska vara livshotande, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson-Klarin till tidningen.
Den skadade tonåringen är inte elev på skolan säger Åsa Lundkvist, direktör för barn- och utbildningsförvaltningen i Västerås till VLT.
Tre personer har gripits misstänkta för försök till rån. Samtliga inblandade är under 18 år.

Resebolag toppar årets svarta lista. Den spanska onlineresebyrån Travellink toppar årets svarta lista från Råd & Rön.
– I en lång rad fall har de låtit bli att betala tillbaka pengar för exempelvis inställda resor. De har alltså lämnat sina kunder i sticket utan att de får tillbaka pengar de har rätt till, säger Daniel Kjellberg till TV4 Nyheterna.
Överlag så ligger flera resebolag i topp. Sammanlagt finns 30 bolag på listan som dragit på sig 72 olika fall där de valt att strunta i beslut från ARN.
I svarta listan rangordnas de företag som har flest nya ärenden och som inte följer Allmänna reklamationsnämndens (ARN:s) rekommendationer.

Pojke hittade första sjöhästen i Sverige. Sexårige Hubert fångade in en sjöhäst med sin håv vid Bovallsstranden i Bohuslän i juli. Forskare vid Göteborgs universitet konstaterar nu att det är den första upptäckten av en levande kortnosad sjöhäst i Sverige någonsin.
– Jag gick till pappa och sa att jag ser en sjöhäst, då kom pappa och sa att, nej, det är nog ingen sjöhäst, säger Hubert till SVT Väst.
Charlotta Kvarnemo som är professor i fiskekologi säger till TV4 Nyheterna att det lilla djuret troligtvis ”liftat” hit.
– De gillar att hålla fast sig i saker med sin långa svans, som de kan rulla ihop. Till exempel håller de fast sig i tångruskor, som kan tappa sitt fäste och då åker sjöhästen med. En fripassagerare, de liftar!


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.