Nyhetssammandrag söndag 27 augusti 2023

Publicerad 2023-08-27

Kriminalvården ska utbilda fler barnombud, överfallsvåldtäkt i Helsingborg, brända koraner skickade till moské-medlemmar och kvinna grovt misshandlad av okänd man.

Kriminalvården ska utbilda fler barnombud. Kriminalvården ska i höst utbilda fler barnombud som har i uppdrag att stötta barn som hälsar på anhöriga i häkte och på anstalt, rapporterar Ekot.
Behovet ökar i takt med att antalet intagna ökar, säger Malin Isaksson, barnrättsexpert på Kriminalvården.
– Familjen kan spela en stor roll, och att vi som myndighet underlättar för de intagna att behålla och utveckla kontakten med sina barn är oerhört viktigt, säger hon.
Barnombuden ser bland annat till att det är tryggt och vänligt när barn kommer på besök.
De senaste åren har 100 barnombud utbildats varje år.

Överfallsvåldtäkt i Helsingborg. Polisen larmades klockan 03.38 på lördagsmorgonen om att en kvinna utsatts för en överfallsvåldtäkt på Furutorpsplatsen i Helsingborg.
– En vuxen kvinna ska ha blivit utsatt av en för henne okänd gärningsman, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen i Syd.
Våldtäkten ska ha skett i en mindre park. En sökinsats pågår efter gärningsmannen.
– Man letar bland annat med specialsökhundar och har gjort person- och fordonskontroller i område, säger Evelina Olsson.
Polisen är angelägna om att få in tips från allmänheten.
– Det kan egentligen vara allting kring 03.38. Personer eller annat som man har reagerat på, säger Evelina Olsson.
Kvinnan har förts till sjukhus för kontroll.

Brända koraner skickade till moské-medlemmar. Flera styrelsemedlemmar från Uppsala moské har fått brända koraner skickade till sina hemadresser, rapporterar P4 Uppland.
– Någon har skickat in till moskén och till några i styrelsen. Till deras privata hem, säger Yaser Abu Jheisheh, ordförande för Muslimska föreningen i Uppsala moské.
Efter ökade hot och hat har nu Uppsala moské satt upp övervakningskameror.
– Vi har sex kameror i moskén och ytterligare sex-sju kameror runtom moskén, säger han.

Kvinna grovt misshandlad av okänd man. Polis larmades vid 09-tiden på lördagsmorgonen till Albäcksskogen i Trelleborg där en kvinna blivit grovt misshandlad av en för henne okänd gärningsman.
Kvinnan är förd till sjukhus för vård, och har hörts av polisen. Brottsplatsen är avspärrad och undersöks nu av polisens tekniker, skriver polisen på sin hemsida.
I nuläget finns ingen misstänkt eller frihetsberövad.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.