Nyhetssammandrag måndag 28 augusti 2023

Publicerad 2023-08-28

Antalet bedrägerier ökar, bartender attackerad av gäst, jätteförödelse efter hagelstorm, Trump tjänar mugshot-miljoner och bil ner i slukhål.

Antalet bedrägerier ökar. Trenden under de senaste åren att antalet anmälda bedrägerier minskat, har i år brutits.
Under årets första sex månader rapporterades sammanlagt omkring 114 000 bedrägerier – en ökning med 25 procent jämfört med motsvarande period föregående år.
Kortbedrägerier på nätet är vanligast. Även bedrägeri genom social manipulation har ökat väsentligt.
Ett av de vanligaste tillvägagångssätten är att bedragaren skickar ett mejl eller ett sms där den utger sig för att företräda en bank, myndighet eller ett välkänt företag och uppmanar mottagaren att lämna ifrån sig sina kortuppgifter.

Bartender attackerad av gäst. En gäst gick till attack mot en bartender i Vasastan i Göteborg på söndagskvällen, skriver GP.
Mannen ska ha använt någon typ av tillhygge.
Ett vittne berättar för GP att de andra gästerna gömde sig i köket och larmade polisen.
– Det var verkligen panik, säger vittnet.
Mannen kunde senare övermannas av några andra gäster, och greps därefter av polis.
Han är misstänkt för grov misshandel och narkotikabrott.

Jätteförödelse efter hagelstorm. Ett våldsamt oväder med hagel stora som tennisbollar skapade kaos och ödeläggelse i södra Tyskland under helgen.
På söndagen uppgav myndigheterna i Bad Bayersoien att 80 procent av byggnaderna i staden skadats i ovädret. Man har utlyst katastrofläge.
Stormen välte träd och de enorma hagelbollarna slog sönder bilar, hustak och skyltfönster. Ingen människa skadades.

Trump tjänar mugshot-miljoner. Donald Trumps historiska mugshot har gett klirr i kassan.
Sedan fotot togs i ett fängelse i Atlanta i torsdags har Trumps valkampanj samlat in 7,1 miljoner dollar, motsvarande 78 miljoner kronor. Det uppger Trumps team enligt flera amerikanska medier
En stor del av pengarna kommer från försäljningen av muggar, t-shirts och andra prylar med Trumps ansikte på.
Expresidenten släpptes efter att ha betalat borgen på 200 000 dollar. Tillsammans med 18 av sina allierade står han åtalad för att ha försökt påverka valresultatet i Georgia 2020.

Bil ner i slukhål. På flera håll i västra Sverige har skyfallsliknande regn orsakat översvämningar under gårdagskvällen och natten.
Ett slukhål uppstod på en grusväg i Årjängs kommun i Värmland och räddningstjänsten larmades dit 06.24 efter att en bil kört ned i hålet.
– Det har uppstått ett hål i marken efter att det kommit stora vattenmängder. En person har lastats på ambulans till sjukhus. Räddningstjänsten har markerat upp hålet, säger SOS Alarm till TT.
I Dalsland har över 150 anmälningar om översvämningar kommit in, enligt P4 Väst.
– Kaotiskt är en kort sammanfattning. Avskurna vägar i samband med vattnet och förtvivlade människor allmänhet, säger räddningsledaren Christian Rådén till P4 Väst.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.