Nyhetssammandrag tisdag 29 augusti 2023

Publicerad 2023-08-29

Tolv döda när panik utbröt vid sportarena, död efter älgkrock, åtal i spionhärva, man skjuten i Nyköping och två 14-åriga pojkar misstänks mördade av Foxtronätverket.

Panik utbröt i samband öppningsceremonin av Indian Island Games som gick av stapeln i Antananarivo, Madagaskars huvudstad.
Det var i samband med att åskådare skulle in på arenan som paniken utbröt och resulterade i att tolv personer klämdes ihjäl och 80 skadades. Hur det kunde hända utreds nu av polis.

Under söndagskvällen avled en kvinna efter att ha krockat sin bil med en älg utanför Eskilstuna.
I samband med kollisionen blev älgen liggandes på vägen, vilket medförde att ytterligare en bilförare körde in i kadavret.
Den andra föraren, en man i 80-årsåldern, fick föras till sjukhus med lindrigare skador.
Rubriceringen är enligt polisen vållande till annans död, de påtalar dock att den rubriceringen är rutin vid dödsfall för att kunna vidta de utredningsåtgärder som krävs.

Åklagare har väckt åtal mot en man i 60-årsåldern, misstankarna gäller grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt.
Enligt åtalet ska mannen ha jobbat för den ryska underrättelsetjänsten GRU under nästan ett decennium.
I åtalet framgår även att brottsligheten bedöms som grov eftersom den varit omfattande och systematisk och pågått under lång tid, kombinerat med att Sveriges säkerhet utsatts för risk av allvarligt slag.
Den misstänkte har suttit häktad sedan han greps i en gryningsräd i Nacka under förra året. Han nekar till brott.

En man i 30-årsåldern blev skjuten i centrala Nyköping. Polis tillkallades och spärrade av ett stort område.
Ambulans tog med brottsoffret till sjukhuset för vård. Skadeläget är oklart, men polis har uppgett att mannen var talbar.
Några uppgifter om att detta har med någon pågående gängkonflikt att göra, har ännu inte offentliggjorts. Någon misstänkt har ännu inte identifierats.

För en dryg månad sedan hittades två 14-åriga pojkar mördade. En av de teorier som polisen arbetar med är att det mördades av personer anknutna till det så kallade Foxtrotnätverket, detta enligt Aftonbladet.
Enligt uppgift ska de ha misslyckats med uppdrag och därför blivit kidnappade och mördade som straff.
Rawa Majid, känd som den Kurdiska räven, är den som uppges vara ledare för Foxtrotnätverket och ska ha varit direkt inblandad i de två 14-åringarnas död.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.