Nyhetssammandrag torsdag 31 augusti 2023

Publicerad 2023-08-31

Man frias från mordförsök eftersom offret kan ha fallit på kniven, friad mordmisstänkt får 46 000 i skadestånd, Arbetsmiljöverket genomför ny inspektion hos Polismyndigheten med anledning av Mats Löfvings död och nya regler för A-traktorer.

En man frias från mordförsök av både tingsrätt och hovrätt efter att åklagaren inte bevisat bortom allt rimligt tvivel att ett knivhugg skedde med avsikt.
En 29-årig man angrepp sin granne med en kökskniv i samband med ett bråk. Under handgemänget som uppstod höggs målsägande en gång.
Den misstänkte hävdade att grannen föll på kniven och ”landade illa”, medan den huggne mannen framhöll att hugget var medvetet.
Både tingsrätt och hovrätt bedömde att det finns sådant som talar för att knivhugget inte var ett misstag, men eftersom åklagaren har bevisbördan och att den ska vara högt ställd, så kan den tilltalades uppgifter inte bortses ifrån. Därför blev det friande domar.

Den unge man som tidigare varit häktad som misstänkt för att ha varit delaktig i mordet på en 27-årig man i Malå, får nu skadestånd enligt ett beslut av Justitiekanslern.
Mannen var misstänkt tillsammans med en 42-årig kvinna, en 22-årig man och en 17-årig pojke, men friades sedermera, medan övriga tre dömdes i juli.
Totalt satt mannen häktad i en knapp månad och för detta får han 46 000 kr i ersättning från staten.

Under onsdagen genomförde Arbetsmiljöverket en ny inspektion avPolismyndigheten, detta som ett led i utredningen efter regionpolischef Mats Löfvings död.
Skälet till denna ytterligare inspektion är att polisen inte velat besvara frågor i skrift, utan bara muntligen.
Arbetsmiljöverket anser inte att begäran att få lämna muntliga uppgifter är konstigt.
– De har rätt att kalla till ett muntligt möte, det är inget som är konstigt i det, säger Sonya Aho vid Arbetsmiljöverkets presstjänst till Aftonbladet.

Trafikförordningen ändras gällande regelverket för A-traktorer, de nya reglerna träder i kraft den 31 augusti.
Detta efter att ett stort antal A-traktors-olyckor, varav flera med dödlig utgång, har skett.
En ändring gäller att man nu måste använda bälte. Passagerare måste även sitta på avsedd plats och endast en passagerare får sitta på respektive plats.
Tidigare begränsning om att A-traktorer endast får framföras i max 30 km/timmen gäller fortfarande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.