Nyhetssammandrag lördag 2 september 2023

Publicerad 2023-09-02

16-åring döms till maxstraff för mord på gängledare, två häktade för mord på 14-åring, polis som avlossade sitt tjänstevapen på ett hotellrum straffas nu med löneavdrag och man död efter att kört över en kajkant.

Den 16-åriga pojke som sköt ihjäl en 31-årig man och skottskadade en kvinna på köpcentret Emporia i Malmö förra året, har nu dömts till fyra års sluten ungdomsvård.
Offret som dog, var ledare för gänget Satudarah Assassins och mordet var ett uppdrag som den då 15-årige pojken fått.
Fyra år är det maximala straff som tingsrätten kunde döma ut med hänsyn till hans ålder.
– Den brottslighet som 16-åringen har gjort sig skyldig till är synnerligen allvarlig och hänsynslös. Redan det mord som 16-åringen döms för har ett straffvärde som motsvarar fängelse på livstid. Därutöver döms han för annan mycket allvarlig brottslighet. Det är därför inte aktuellt med kortare straff än fyra år vilket är maxstraffet för sluten ungdomsvård, hävdar chefsrådman Lennart Strinäs i tingsrättens pressmeddelande.

Den 29 juli hittades en 14-årig pojke mördad i Nynäshamn efter att ha blivit kidnappad.
Nu har två personer häktats som misstänkta för mord alternativt medhjälp till mord samt människorov.
“Polisen fortsätter att utreda om det finns något samband mellan mordet på 14-åringen i Nynäshamn och mordet på den 14-åriga pojke som hittades i Upplands Bro för cirka två veckor sedan.
De två personer som idag begärts häktade är inte delgivna misstanke angående mordet på 14-åringen som hittades i Upplands Bro”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Det var i slutet av mars som en polis hade blivit inlånad från annan stad för att delta i en insats i Stockholm. Eftersom det inte fanns något vapenskåp tillgängligt på hotellrummet, var polisen tvungen att ta isär sitt vapen för säkert förvar.
Det var i samband med detta som hon råkade avlossa vapnet. Den förundersökning som initialt inletts lades ner.
Istället straffas polisen med 25 procents löneavdrag i fem dagar.

Under torsdagskvällen körde en man i 80-årsåldern över en kajkant vid ett färjeläge på Värmdö, öster om Stockholm.
En privatperson såg mannens bil hamna i vattnet och larmade räddningstjänsten. Dykare fick upp den medvetslösa mannen och han flögs med ambulanshelikopter till sjukhuset, men det meddelades senare att han avlidit av sina skador.
Polisen uppger på sin hemsida att det var en olyckshändelse och inget som tyder på att något brott låg bakom dödsfallet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.