Lennart Aspegren

Angiverilag – en skam på torra land

Av Lennart Aspegren 2023-09-03

Uppenbarligen som ett sätt att försöka locka tillbaka de väljare som säger sig ha övergett Moderaterna till förmån för Sverigedemokraterna, har regeringens klåfingriga migrationsminister lanserat den skrämmande tanken att i lag tvinga vårt lands offentliganställda till angiveri i stor skala.

Detta genom att ålägga dem att anmäla anträffade papperslösa. Det har redan från många håll kommit fram allvarlig kritik och tunga protester mot en angiverilag.

Vilka skulle omfattas av en sådan lag? Sverige är för närvarande drygt 1,4 miljoner offentliganställda, nämligen

  • i statlig tjänst 290 000 personer,
  • i regional tjänst 310 000 personer och
  • i kommunal tjänst 900 000 personer.

Dessa drygt 1,4 miljoner är alltså anförtrodda att mot ersättning av allmänna medel fullgöra en rad viktiga välfärdsuppgifter av skiftande slag.

Man får verkligen hoppas att migrationsministerns hotfulla hugskott hamnar där det hör hemma – i papperskorgen.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor, Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.