Nyhetssammandrag tisdag 5 september 2023

Publicerad 2023-09-05

Nobelpristagaren klassad som ”utländsk agent”, man knivhuggen efter bråk i Rinkeby, äldre mc-förare till sjukhus, bluffsamtal polisanmäls och världens starkaste chili gömdes i skolmat.

Nobelpristagaren slutar – klassad som ”utländsk agent”. Nobelprisvinnaren och journalisten Dmitrij Muratov slutar som chefredaktör för den oberoende tidningen Novaja Gazeta.
Detta efter att han i fredags stämplats som ”utländsk agent” av de ryska myndigheterna.
Muratov har meddelat att han avgår medan överklagan pågår, skriver studenttidningen Doxa och andra oberoende ryska medier.
Enligt det ryska justitiedepartementet har Muratov ”använt utländska plattformar för att sprida åsikter som syftar till att skapa en negativ inställning mot Rysslands utrikes- och inrikespolitik”.
Stämplingen innebär att man måste avslöja sina finansieringskällor och markera alla sina publiceringar, även på de sociala medier, med en tagg.

Man knivhuggen efter bråk i Rinkeby. En man i 30-årsåldern har förts till sjukhus efter ett bråk utomhus i Rinkeby.
Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen vara knivhuggen i ansiktet.
Polisen fick in larm om högljutt bråk vid 14.45-tiden.
– Vi är där för att ta reda på mer information, säger polisen Towe Hägg.
Polisen har inte gripit någon, men utreder händelsen som grov misshandel.
Enligt de initiala uppgifterna ska mannens skador inte vara livshotande.

Äldre mc-förare till sjukhus. En manlig mc-förare i 80-årsåldern har kört in i en personbil bakifrån i Varberg vid 13.15-tiden.
Mannen har förts till sjukhus med ambulans. Vid tillfället var han vaken och talbar, enligt polisen.

Bluffsamtal från Konsumentverket – polisanmäls. Under sommaren har misstänkta bedragare utgett sig för att vara Konsumentverket och erbjudit personer hjälp.
Men i själva verket har det varit bluffsamtal där de erbjudit abonnemang för privatpersoner och företag som kan hjälpa dem. Det har också förekommit mejl där man uppmanas att klicka på en länk.
Nu polisanmäler Konsumentverket saken.

Världens starkaste chili gömdes i skolmat. Ett dussin elever på Torpskolan i Lerum utanför Göteborg köpte världens starkaste chili och gömde den på skolkamraternas lunchtallrikar, rapporterar Lerums tidning.
Barnen som fick i sig den omtalade Carolina reaper reagerade starkt.
– De spydde på toaletterna och en fick andnöd och vi fick skicka hem en som blev dålig, säger Janne Olsson, skolvärd till GP.
Nu har Hemköp i Lerum satt 18-årsgräns på chilin Carolina reaper, enligt tidningen.
Chilin har en styrka på 1,5 miljoner Scovillegrader. Tabascosås ligger på 2500 och 5000.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.