Nyhetssammandrag onsdag 6 september 2023

Publicerad 2023-09-06

Man sköt med kolsyrevapen från bil, svenskar vill inte ha in Turkiet i EU, ukrainska barn börjar skolan i tunnelbanan, brist på kängor i Försvaret, postanställd öppnade brev och stal pengar, den sänkta pensionsskatten ger minst till de med låg pension och poliser bör få ökat mandat att skjuta enligt utredning.

Man gripen för grov misshandel – sköt med kolsyrevapen från bil. Klockan 19.19 på måndagskvällen larmades polisen i Älvsbyn om att en man i en bil avfyrat någon typ av luft-kolsyrevapen mot ett annat fordon och mot en person – och därefter lämnat platsen.
Polisen uppger att man hittade bilen och tog den i beslag. I bilen hittades ett vapenliknande föremål som man tror har använts vid händelsen, skriver polisen på sin hemsida.
En man har gripits och anhållits. Händelsen utreds som grov misshandel samt försök till grov misshandel – bland annat eftersom en person träffats av minst en projektil, skriver polisen. Ingen har behövt uppsöka akut sjukvård för sina skador.

Undersökning: Svenskar vill inte ha in Turkiet i EU.  Det visar en opinionsmätning från DN/Ipsos.
59 procent av de tillfrågade vill inte se landet i unionen. Lika stor andel är negativa till regeringens löfte att hjälpa Turkiet in i EU, som en del i avtalet för att få sin Natoansökan godkänd.
Väljarna väntar sig också att Turkiet kommer att komma med nya krav för att godkänna Sverige i Nato.

Ukrainska barn börjar skolan i tunnelbanan. Runt 1 000 skolbarn i staden Charkiv återvände i dag till klassrummen – under marken.
Staden har gjort om fem tunnelbanestationer till skolor, för att undkomma de ryska bomberna.
Enligt borgmästaren Ihor Terekhov har det tagit ungefär en månad att få i ordning klassrummen.
– Jag är glad att se dem vid skolbänkarna igen, även om det är synd att det inte är innanför skolväggarna, sa han enligt Sky News.
”Ingen skolbyggnad i staden är lika skyddad som tunnelbanan. Barnen kommer att vara trygga här”, skriver det ukrainska försvaret på X.

Repövningar ställs in på grund av brist på kängor. Och Försvarets underkläder kan ge soldaterna köttsår.
Redan i samband med försvarsbeslutet 2015 tilldelades Försvarsmakten tio miljoner extra som bland annat skulle gå till personlig utrustning.
Men bristen på personlig utrustning har fortsatt vara en följetong inom Försvarsmakten.
I slutet av augusti beordrades anställda att lämna in kängor, regnställ och termosar för att de skulle kunna lämnas ut till värnpliktiga och officersaspiranter.
Nu ska problemet åtgärdas meddelar ÖB Micael Bydén efter ett möte med generaldirektören för Försvarets materielverk.
”Nu kommer vi att vidta både konventionella och extraordinära åtgärder, här och nu”, säger han i ett pressmeddelande.
ÖB understryker samtidigt att problemen inte har någon snabb och enkel lösning.

Postanställd döms – öppnade brev och stal pengar. En anställd på postterminalen i Hallsberg öppnade under sommaren 2021 ett tiotal brev och stal innehållet. Bland annat ska kontanter ha stulits.
Nu döms mannen till villkorlig dom och böter av Örebro tingsrätt, rapporterar P4 Örebro.
Mannen fastnade på övervakningskameror – och har erkänt brotten.

Sänkt pensionärsskatt – ger minst till de fattiga. Den sänkta pensionärsskatten hjälper inte de fattigaste pensionärerna särskilt mycket. Dessutom gynnas män mer än kvinnor av skattesänkningen, enligt experterna.
Regeringens skatteförslag för pensionärer innebär ett förhöjt grundavdrag. Dessutom tillkommer indexeringar, det vill säga automatiska uppräkningar.
Exempel (per månad):
En person med en pensionsinkomst på 8 333 kronor får en skattesänkning på 0 kronor i månaden med regeringens förslag. På grund av indexeringar blir lättnaden totalt 105 kronor.
En person med en pensionsinkomst på 16 667 kronor får en skattesänkning på 16 kronor i månaden med regeringens förslag. På grund av indexeringar blir lättnaden totalt 192 kronor.
Vid en pensionsinkomst på 25 000 blir skattesänkningen 108 kronor och med indexeringar 289 kronor.
Vid en pensionsinkomst på 35 000 blir skattesänkningen 226 kronor och med indexeringar 416 kronor.

Polisen bör få ökat mandat att skjuta. Polisen borde få rätt att skjuta i fler situationer än vad som är tillåtet i dag. Det föreslås i en utredning som lämnats till justitieminister Gunnar Strömmer, meddelar regeringen.
”Förslaget inne­bär att polisen kan ha rätt att använda skjut­vapen i något fler situationer än vad som är fallet i dag. Reglerna förutses däremot inte leda till en ökad använd­ning av skjut­vapen efter­som det ställs höga krav på nöd­vändig­het och försvarlighet”, skriver regeringen i sitt pressmeddelande.
Polisen har tidigare velat se över skjutkungörelsen och som enligt regeringen har beskrivits som ”föråldrad och svårtillämpad i flera avseenden”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.