Nyhetssammandrag fredag 8 september 2023

Publicerad 2023-09-08

Explosionen i Norrköping uppklarad, risken för kärnvapenanvändning är "enorm" enligt Finlands president, två gripna efter mordet i Uppsala, Sanna Marin har fått nytt jobb, Göteborgspar döms för människoexploatering och en tjuv skrämdes iväg av ett äldre par.

Explosionen i Norrköping orsakades av ett överhettat batteri till en elsparkcykel och en sprej. Tre anhölls, men misstankarna avskrevs.
När polisen genomförde den tekniska undersökningen hittade man istället en stor narkotikagömma. En av de tidigare anhållna, en 21-årig man, är nu istället misstänkt för grovt narkotikabrott.
– Allt tyder på en organiserad narkotikahandel där flera kan bli misstänkta, säger chefsåklagare Torsten Angervåg till NT.
Under torsdagen erkände han brott och häktades på sannolika skäl.
Han har tidigare dömts för just narkotikabrott. Nu ska åtal mot honom väckas senast den 26 september.

Finlands president Sauli Niininstö säger att risken för kärnvapenanvändning är ”enorm” om kriget i Ukraina spiller över på angränsande länder, under en pressträff med journalister, enligt HBL.
– Vi minns alla raketen som landade i Polen, och hur man vaknade till då. Det är alltså mycket känsligt. Även små saker kan förändra mycket, och tyvärr åt det sämre hållet, säger Niinistö.
Han menar att risken för att saker snabbt kan eskalera måste finnas i bakhuvudet.

Två gripna efter mordet i Uppsala. Två personer har gripits, misstänkta för mordet i Uppsala under onsdagsnatten, enligt uppgifter till P4 Uppland.
De gripna ska vara två unga personer. Polisen bekräftar även att den döda kvinnan var i 60-årsåldern.

Sanna Marin har fått nytt jobb. Finlands tidigare statsminister Sanna Marin har fått ett nytt jobb som specialrådgivare på Tony Blair-institutet, det rapporterar finska Hufvudstadsbladet.
Med anledning av sitt nya jobb slutar Sanna Marin även av som riksdagsledamot.
Institutet grundades av den förre premiärministern Tony Blair och är en ideell organisation som arbetar med att ”hjälpa politiska ledare bygga öppna och välmående samhällen”.
Sanna Marin avgick som partiledare för de finska Socialdemokraterna tidigare i år efter att de förlorat valet.
Förra sommaren spreds filmer på Sanna Marin när hon festade och en person som skrek ”mjölgänget”. Det hela slutade i att Marin bad om ursäkt och tog ett narkotikatest för att visa på att hon inte använt droger.

Göteborgspar döms för människoexploatering. Två filippinska kvinnor var anställda som nannys hos en restaurangprofil och hans fru i Göteborg.
Där misstänks de ha tvingats jobba när som helst under dygnets alla timmar för bara några tusenlappar samtidigt som de bevakades av kameror när de sov.
Igår föll domen mot paret.

Tjuv skrämdes iväg – lämnade stöldgodset. Ett par i 55-årsåldern skrämde under tidiga morgonen iväg en gärningsman i Gislaved under tiden som mannen begick inbrott i parets garage.
Gärningsmannen sprang från platsen och lämnade kvar stöldgodset.
När polis larmats till platsen konstaterades att även andra garage blivit utsatta för inbrott.
Det är oklart om mannen fått med sig något stöldgods över huvud taget när han sprang från platsen.
Mannen är ännu inte identifierad, men med kameraövervakning i området är polisen hoppfull.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.