Nyhetssammandrag onsdag 13 september 2023

Publicerad 2023-09-13

Historisk dom – utnyttjade lillebror i brottslighet, polisbefäl försökte undkomma cykelbot, psykiatrin anmäler sig själva efter självmord, koranbrännaren Momika begärs utlämnad och krokodiler på rymmen i Kina.

Historisk dom – utnyttjade lillebror i brottslighet. En man i 20-årsåldern döms för att ha utnyttjat sin minderåriga lillebror i kriminalitet, enligt en dom från Södertörns tingsrätt.
Enligt DN är den dömde en rappare från Stockholmsområdet. Han får villkorlig dom och 50 dagsböter á 50 kronor för flera brott.
Domen är den första som rör den nya lagen om involverande av underårig i brottslighet.
Rapparen ska ha skickat sin lillebror till en butik där han själv vid flera tillfällen trakasserat personalen. Den yngre brodern hade med sig en telefon genom vilken mannen uttalade ytterligare hot mot butiken.

 Polisbefäl försökte undkomma cykelbot. Ett polisbefäl i Malmö kan få dubbla straff, sedan han under en cykeltur struntat i stopplikten.
Förutom böter riskerar han nu ett löneavdrag, eftersom han ska ha försökt påverka sina kollegor att riva boten, rapporterar SVT.
Händelsen utspelades kvällen den 2 maj i år, då polisbefälet var på väg hem från jobbet på cykel.
I en korsning genomförde polisaspiranter en kontroll. Befälet ertappades med att inte stanna vid stoppskylten.
Den ena polisaspiranten uppger att hon redan från början av samtalet hade en obehagskänsla. Cyklisten uppträdde enligt henne nonchalant och antydde att han själv var polis.
När kollegan kom fram, kände han omedelbart igen polisbefälet. Även han säger att han känt obehag, när befälet stod och tittade på aspiranten i hopp om att slippa böter.
Sedan dess har ärendet prövats i två instanser. Särskilda åklagarkammaren beslöt lägga ner förundersökningen, eftersom det inte räckte för att driva frågan som ett allmänt åtal.
Även personalansvarsnämnden (PAN) har utrett fallet, och där får polisbefälet kritik. Nämnden skriver att det inte finns någon anledning att misstro polisaspiranternas upplevelser.
Överträdelsen anses inte ringa inte minst för att befälet varit överordnat aspiranterna, skriver PAN och rekommenderar därför en disciplinpåföljd i form av ett löneavdrag.
Polisbefälet har i samtal medgett att han varit ”vrång och irriterad” eftersom han ifrågasatte det rimliga i en cykelkontroll sent på kvällen på en gata utan trafik.

Psykiatrin anmäler sig själva efter självmord. Patient tog sitt liv två veckor efter att hen fått lämna psykiatrins akutmottagning efter ett självmordsförsök, rapporterar Hallandsposten.
Alla vårdgivare är enligt lag skyldiga att anmäla händelser som medfört en allvarlig skada eller dödsfall. Ivo:s uppgift blir sedan att granska vårdgivarens egen utredning och bedöma om det vidtagits tillräckliga åtgärder
– Jag kan inte kommentera några detaljer, men handläggningen i det aktuella fallet blev tyvärr olycklig. Enligt våra vårdriktlinjer ska man efter ett självmordsförsök remitteras till specialistpsykiatrins öppenvård, men istället skrevs remiss till en vårdcentral, säger Thomas Wejstam, chefläkare inom psykiatrin i Halland.
Akutmottagningen hade inte heller kontakt med närstående i samband med patientens hemgång, enligt Wejstam.

Koranbrännaren Momika begärd utlämnad. Irak begär att koranbrännaren Salwan Momika ska utlämnas till landet.
Momika själv säger att han fick information om Iraks begäran i fredags och att han är kallad till förhör hos polisen i Södertälje under tisdagen.
– Jag har asylskäl eftersom jag är emot irakiska regeringen. Det här är ett sätt för dem att få mig utlämnad och mördad, säger han.
Ärendet skickats vidare till Åklagarmyndigheten, men åklagaren varken dementerar eller bekräftar att frågan ligger på hans bord.
Det framgår inte varför Irak vill att Momika ska utlämnas. Och enligt mejlet från polisen till Momika finns inga tvångsmedel mot honom.

Krokodiler på rymmen i Kina. Ett sjuttiotal krokodiler har rymt från en reptilfarm i Maoming i Guangdong-provinsen i Kina, rapporterar AFP.
Allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus. Enligt en talesperson vid lokala räddningstjänsten ”pågår arbetet” med att hitta krokodilerna.
Djuren kunde ta sig ur bassängen i samband med ett kraftigt regnoväder över södra Kina. I provinsen Guangxi längre västerut har minst sju personer har dött till följd av jordskred och flera saknas fortfarande.
Det finns inga rapporter om att någon människa ska ha skadats av krokodilerna.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.