Nyhetssammandrag lördag 16 september 2023

Publicerad 2023-09-16

HVB-anställd uppmanade ungdomar till brott, Sveriges äldsta livstidsfånge har dött, man åtalas för våldtäkter mot flera kvinnor, Storbritannien terrorstämplar Wagnergruppen och mexikanska poliser döms för massaker.

HVB-anställd uppmanade ungdomar till brott. En ljudinspelning från ett HVB-hem i Södertälje avslöjar hur en anställd ska ha uppmanat en ungdom att begå allvarliga brott.
Den anställde har polisanmälts och stängts av med omedelbar verkan, rapporterar SVT.
Verksamhetschefen fick i början på augusti lyssna på en ljudfil som en av ungdomarna spelat in. I ljudfilen kan man höra hur en anställd uppmanar den unge att begå allvarliga brott, och det görs också kränkande uttalanden om både ungdomar på boendet och annan personal.
Vidare ska den anställde även ha uppmanat en annan ungdom till att begå våldshandlingar mot personal, enligt anmälan till IVO.
Händelsen är nu polisanmäld och den anställde stängdes av med omedelbar verkan. Ungdomen ska efter händelsen ha berättat att han inte känner sig trygg på HVB-hemmet, och ska flyttas till ett annat boende.

Sveriges äldsta livstidsfånge har dött. Helmer Ljus som var Sveriges äldste livstidsfånge var född i Delsbo 1928. Han dömdes för sitt första brott när han var 19 år gammal, därefter följde flera olika domar genom åren, ofta småbrott som tjuvjakt, hembränning och olaga kraftöverföring.
1988 dömdes han för första gången för mord. I berusat tillstånd högg han ihjäl en annan man med en yxa.
Han hällde också syra över en annan person eftersom han stördes av hans snarkningar. För det satt han i fängelse i drygt sex år.
71 år gammal dömdes han för ännu ett mord, denna gång till livstid efter att huggit ihjäl en rörelsehindrad man i Ljusdal när han låg i sin säng. Helmer var även den gången kraftigt berusad.
Han har upprepade gånger under de senaste 15 åren ansökt om att få nåd eller få sitt straff tidsbestämt. Han har fått nej fram till mars i år då livstidsstraffet omvandlades till 39 års fängelse.
Det innebar att Helmer Ljus skulle ha blivit en fri man under 2025 efter att ha avtjänat två tredjedelar av det straffet.

Man åtalas för våldtäkter mot flera kvinnor. En man i 30-årsåldern åtalas för 20 våldtäkter mot sex olika kvinnor. Vid två av brotten medverkade ytterligare två män enligt åtalet, rapporterar lokala medier.
Mannen ska ha försett kvinnorna med narkotika som de var beroende av och därefter utnyttjat att de var drogpåverkade genom hans försorg för att våldta dem.
Våldtäkterna ska ha begåtts under åren 2021–2023 på olika platser i Västerviks kommun. En av kvinnorna har enligt åtalet dödshotats för att hindras från att larma polisen, rapporterar SVT Småland.
Mannen förnekar alla brottsmisstankar.

 Storbritannien terrorstämplar Wagnergruppen. Storbritannien har officiellt terrorstämplat ryska Wagnergruppen, meddelade landets regering under gårdagen.
Maxstraffet för den som är medlem i gruppen eller på annat sätt stödjer den är fängelse i 14 år.
– Wagner har varit inblandat i plundring, tortyr och barbariska mord. Dess verksamhet i Ukraina, Mellanöstern och Afrika är ett hot mot den globala säkerheten, har inrikesminister Suella Braverman tidigare sagt.
Sedan tidigare är 78 organisationer terrorstämplade i Storbritannien.

Mexikanska poliser döms för massaker. Elva mexikanska poliser har dömts för att ha mördat 17 migranter nära USA:s gräns, enligt landets åklagarmyndighet.
Morden ägde rum den 21 januari 2021 i samhället Santa Anita i delstaten Tamaulipas. Offren sköts till döds innan kropparna brändes, enligt åklagarna.
Inledningsvis åtalades tolv poliser för mord, men en av dem samarbetade under utredningen och åtalas därför i stället för att ha missbrukat sin makt i tjänsten.
De brända kropparna hittades i en lastbil i kommunen Camargo, ett område som präglas av konflikter mellan knarkkarteller nära gränsen till delstaten Texas i USA.
Totalt hittades 19 kroppar, däribland kvarlevor av två mexikaner som enligt myndigheterna var människohandlare som skulle ta migranterna till gränsen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.