Nyhetssammandrag måndag 18 september

Publicerad 2023-09-18

Dödsskjutning väster om Stockholm, regeringen håller extramöte om gängvåldet, knivöverfall i Göteborg och flera gripna för flygplatssabotage.

Under lördagskvällen blev en man i 40-årsåldern skjuten Råcksta, väster om Stockholm. Privatpersoner som hittade honom inledde livsuppehållande åtgärder tills räddningspersonal anlände. Mannen togs till sjukhus där han senare dog av sina skador.
Polisen misstänker att denna dödsskjutning, som är den sjunde i området, tillhör samma gängkonflikt. Någon misstänkt har ännu inte gripits.
– Det är väl inte helt osannolikt att det skulle kunna hänga ihop med något som har skett, säger Mats Eriksson vid polisen till Expressen.

Regeringen har kallat till ett extrainsatt möte som ska hållas i början av veckan tillsammans med Rådet mot organiserad brottslighet, Statens Institutionsstyrelse, Socialstyrelsen, Skolverket och Sveriges kommuner och regioner.
Man kommer bland annat diskutera hur nyrekryteringen av framförallt barn och ungdomar till gängen ska kunna stoppas.
– Vi ska mobilisera den brottsförebyggande sidan, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till SVT Nyheter.

Under söndagen blev en man i 20-årsåldern allvarligt knivskadad i Lövgärdet i Göteborg. Brottsoffret är sedan tidigare känd av polisen. Enligt uppgift ska attacken ha skett framför flera barn.
Någon misstänkt hade ännu inte gripits vid denna artikels pressläggning.
– Det verkar vara en gärningsperson, men vi försöker få en bättre bild av händelsen, detta skedde nyligen, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson på polisen till Aftonbladet.

Under söndagen tog sig ett stort antal personer in på Bromma flygplats och började spraya färg på ett flygplan. Det var en aktion från en miljöaktivistgrupp som protesterar mot att privata flygplan tillåts.
Enligt polisen greps 17 eller 18 personer som misstänkta för flygplatssabotage.
– En grupp personer har varit inne på flygplatsområdet och i samband med det sprayat med färg på ett flygplan, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen till Aftonbladet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.