Nyhetssammandrag tisdag 19 september 2023

Publicerad 2023-09-19

Skjutning mot bostad i Handen, ökat antal olyckor med elsparkcyklar, man knivskuren i Jönköping och tre häktade för skjutning.

Under natten mot måndagen avfyrades flertalet skott mot en lägenhetsdörr i Handen som ligger söder om Stockholm.
Gärningsmannen eller männen tog sig in i flerfamiljshuset genom att krossa ett fönster till entrédörren. Därefter tog de sig till lägenheten och sköt.
Ingen skadades fysiskt vid händelsen, men polisen är i övrigt förtegen om uppgifter kring skjutningen.
– Jag vill inte gå in på om de som bor i lägenheten har någon hotbild mot sig eller så. Vi tittar absolut på eventuella kopplingar till våldsvågen, om bostaden kan kopplas till någon annan brottsplats och naturligtvis pratar vi med målsägande om vad de tror, säger polisen presstalesman Mats Eriksson till Dagens Nyheter.

 Enligt färsk statistik från Transportstyrelsen har antalet elsparkolyckor ökat med mer än 30 procent från 2021 till 2022.
Nationella trafiksäkerhetsförbundet (NTF) rapporterar samtidigt att omkring 66 procent av de som använder elsparkcyklar inte är medvetna om det lagar som gäller för framförande.
Tusen personer fick svara på en enkät, en dryg femtedel visste inte att det råder förbud mot att skjutsa på en elsparkcykel. En tredjedel hade ingen aning om att man inte får köra på gångbanor och trottoarer.
En dryg tredjedel visste inte att barn under 15 år måste bära hjälm.

En ledig polis blev natten till måndagen allvarligt knivskuren i centrala Jönköping. Enligt uppgifter till SR P4 Jönköping så mannen emellan för att stoppa ett pågående bråk och blev då attackerad.
Tre personer greps i samband med händelsen, en man i 55-årsåldern och två kvinnor 40-årsåldern. Mannen har nu anhölls på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

 Under måndagen häktades tre personer efter torsdagens skjutning i Norrköping. De häktade är en ung man och två unga kvinnor, samtliga är misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.
Ytterligare en anhållen person släpptes trots att åklagaren begärt honom häktad. Misstankarna om vapenbrott kvarstår dock.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.