Nyhetssammandrag fredag 29 september 2023

Publicerad 2023-09-29

Nato-chefen i Ukraina: Beställ mer vapen, kvinna död efter älgkrock i Göteborg, Polisen: Inget tyder på att våldsvågen avtar, Sverige ska införa särskilda ungdomsfängelser, två hittades bundna – tre gripna och misstänkt rysk agent riskerar upp till fem års fängelse.

Nato-chefen i Ukraina: Beställ mer vapen. Nato-chefen Jens Stoltenberg är på plats i ukrainska huvudstaden Kiev.
Under en gemensam presskonferens med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar han västvärlden att beställa mer vapen.
– Varje meter Ukrainas styrkor går framåt är en förlorad meter för Ryssland, säger norrmannen.
Men han betonar att ryssarna fyller på sina ammunitions- och vapenförråd, och att försvarssidan måste göra detsamma.
Ett viktigt tillfälle att enas om nya vapenbeställningar och leveranser kommer i och med en Natokonferens i Stockholm om en månad.
– Vapentillverkarna behöver undertecknade beställningar, säger Stoltenberg.

Kvinna död efter älgkrock i Göteborg. En kvinna i 20-årsåldern har dött efter att hon krockat med en älg på Hisingen i Göteborg för en vecka sedan, skriver GP.
Kvinnan flögs efter olyckan till Sahlgrenska Universitetssjukhuset men hennes liv gick inte att rädda.
Polisen misstänker inget brott i samband med händelsen. Kvinnans anhöriga är underrättade.

Polisen: Inget tyder på att våldsvågen avtar. Sprängningen utanför Uppsala lär inte var sista dådet. Det säger underrättelsechefen Jale Poljarevius till SR Ekot.
– Det här kommer troligtvis att fortsätta. Vi måste göra allt för att förebygga så mycket vi bara kan.
Han ser därmed inga tecken på att den extrema våldsvåg vi nu ser kommer att sluta i närtid.

Sverige ska införa särskilda ungdomsfängelser. I en debattartikel på Aftonbladet skriver justitieminister Gunnar Strömmer (M) tillsammans med Richard Jomshof (SD), Torsten Elofsson (KD) och June Blom (L) att regeringen gett i uppdrag åt Kriminalvården att påbörja arbetet med att inrätta särskilda ungdomsfängelser.
Enligt Tidöpartierna ska de vara i drift senast den 1 juli 2026.
”Den grova brottslighet vi ser bland barn och unga har vi aldrig upplevt tidigare. De verktyg samhället har är varken anpassade eller tillräckliga utifrån dagens verklighet.”, skriver partierna.

Två hittades bundna – tre gripna. Två personer hittades bundna och misshandlade när polisen slog till mot en lägenhet i Halmstad i går kväll.
Tre personer har gripits som misstänkta för olaga frihetsberövande och grov misshandel, rapporterar lokala medier.
Polisen kom till lägenheten efter larm om bråk. De bundna personerna, en man och en kvinna, fördes till sjukhus.
Deras skadeläge är oklart. Eftersom vapen hittades i lägenheten är de skadade personerna misstänkta för grovt vapenbrott.

Misstänkt rysk agent riskerar upp till fem års fängelse. Den man i 60-årsåldern som står åtalad för att ha samlat in information, och även sålt teknik till Ryssland, riskerar upp till fem års fängelse, uppger åklagaren under rättegångens sista dag.
– Han är en anskaffningsagent åt Ryssland, säger åklagaren Henrik Ohlin enligt SVT Nyheter.
Mannen står åtalad för grov olovlig underrättelseverksamhet, och åklagaren vill att mannen stannar kvar i häkte tills domen fått laga kraft.
– Det är bara för honom att gå in på ryska ambassaden så är han borta för alltid i rättsväsendets perspektiv, säger åklagaren enligt SVT.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.