Nyhetssammandrag lördag 30 september 2023

Publicerad 2023-09-30

Två häktas – misstänks ha försökt tysta bärplockare, polisbil påkörd av lastbil – en till sjukhus, Spanien får djurskyddslag – utan tjurskydd, man åtalas – misstänks ha mördat sin mamma och SD-politikern rasar mot utställning – vill varna barn.

Två häktas – misstänks ha velat tysta bärplockare. Ett 40-tal thailändska bärplockare i Åsele kommun säger att de inte fått tillräckligt med lön för sitt arbete.
När de försökte prata med myndigheter för att få hjälp ska två personer, en man och en kvinna, försökt hindra dem.
– De träffas på Kulturhuset i Åsele och när de då är där så kommer den här misstänkte mannen och hans fru och uttrycker sig på ett sätt som gör att thailändarna blir rädda, säger Petra Götell, åklagare i ärendet till Folkbladet Västerbotten.
De två misstänks för övergrepp i rättssak.
– Mannen uttrycker sig på ett sånt sätt att jag uppfattar det som att det är övergrepp i rättssak. Detta för att hindra dem att tala med myndigheter.
Mannen och kvinnan häktades under fredagen.

Polisbil påkörd av lastbil – en till sjukhus. Strax före klockan 20 på fredagskvällen blev en polisbil påkörd bakifrån av en lastbil i centrala Borås, skriver GP.
En av poliserna har förts till sjukhus för kontroll på grund av smärta i nacke och rygg.

Spanien har fått sin första djurskyddslag någonsin. Från och med igår får husdjursägare inte lämna sina hundar kopplade utanför mataffärer, skriver El Pais. De flesta katter måste steriliseras.
Det blir också förbjudet med vilda djur på cirkusar.
Något som däremot inte ingår i den nya lagen är den kontroversiella tjurfäktningen, som får fortsätta.
Detta eftersom det ses som en del av Spaneins kulturarv.
Den som bryter mot djurskyddslagen riskerar böter på upp till 200 000 euro, motsvarande knappt 2,3 miljoner kronor.

Man åtalas – misstänks ha mördat sin mamma. Den 19 maj greps en man efter att själv ha hört av sig till polisen och berättat att han knivhuggit sin mamma på Hisingen i Göteborg.
När polisen kom till platsen hittades en kvinna i 70-årsåldern död med ett 20-tal knivhugg.
Nu åtalas sonen för mord, rapporterar SVT Nyheter Väst.

SD-politikern rasar mot utställning – vill varna barn. Det är en sekvens i en videoinstallation mer lerfigurer som är riktad till en vuxen publik på Borås konstmuseum som fick Sverigedemokraten Maria Lindgren att reagera, vilket P4 Sjuhärad var först med att rapporterar om.
I en av filmerna sitter en animerad man fast i en stubbstock.
– Där blottar dem ena figuren hans nakna stjärt och stoppar sedan han in moroten i stjärten medan han gråter, säger Maria Lindgren (SD).
Hon tycker att en varning för barn är på sin plats.
– Den är animerad och har inslag av sexuella övergrepp och det är inte lämpligt för barn, men det står ingenstans, säger Maria Lindgren.
Precis som filmer varnar för explicit innehåll borde även konstutställningar göra samma sak, menar Lindgren. Därför har hon som ledamot lyft frågan i kulturnämnden.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.