Nyhetssammandrag söndag 1 oktober 2023

Publicerad 2023-10-01

Man krockade med val – dog, avslöja trädslaktare – få gratis öl, elpriset på minus – nära bottenrekord, barn påkört – bil smet och polisinsats i Umeå – man gripen för mord

Man krockade med val – dog. En man dog och en man vårdas på sjukhus efter att en val rammat deras båt under en fisketur utanför Sydneys kust, uppger Reuters.
Männen föll i vattnet när båten voltade. Den ene mannen slogs medvetslös i krocken och drunknade.
– En val har varit inblandad. Vem trodde att en sådan sak skulle kunna hända. Det är fruktansvärt tragiskt, säger Yasmin Catley, minister i New South Wales med ansvar för polisiära frågor.

Avslöja trädslaktare – få gratis öl. Det nedhuggna kändisträdet vid Sycamore Gap har väckt enorm ilska i Storbritannien.
Lönnen blev världskänd genom filmen ”Robin Hood: Prince of thieves” 1991 och är en viktig turistattraktion i norra England.
Nu har en pub och flera lokala företag gått ihop och erbjudit en barnota på 2 000 pund, över 26 000 kronor, till den som ger tips till polisen som leder till att trädmarodören döms. Det rapporterar Sky News. En man i 60-årsåldern greps på fredagen, misstänkt för inblandning i den olovliga fällningen.
Han är den andra som grips i fallet – på torsdagen greps en 16-årig pojke, som sedan släpptes mot borgen.
– Jag hoppas att detta andra gripande visar hur allvarligt vi ser på situationen, säger kriminalinspektör Rebecca Fenney-Menzies.

Elpriset på minus – nära bottenrekord. Förra veckan var det superrea på el efter ett kraftigt prisfall – och nu fortsätter priset neråt.
Under lördagen ligger elspotpriset på minus: -0,2 öre per kilowattimme i genomsnitt för alla fyra elprisområden, skriver Dagens Industri.
Enligt Christian Holtz, elmarknadsanalytiker, är det bland de lägsta dygnsnoteringarna hittills i Sverige.
De låga priserna i landet beror på mycket nederbörd och vind – i kombination med låg elkonsumtion.
– Elpriserna har till och med varit så ihållande låga att flera kärnkraftsreaktorer valt att reducera sin produktion, något som är sällsynt, säger Christian Holtz till tidningen.
September blir den billigaste månaden sedan 2020.

Barn påkört – bil smet. Ett barn under 15 år har förts till sjukhus efter att ha blivit påkörd i ett bostadsområde i Tyresö, vid 13-tiden.
Personbilen som körde på barnet har smitit från olycksplatsen.
– Personen som körde på smet från platsen direkt efter händelsen. Det är en bil utan registreringsnummer, säger Rebecka Landberg, presstalesperson på polisen i Stockholm.
Barnet blev skärrad av händelsen, men har inte skadats allvarligt och fördes till sjukhus för kontroll.
Anhöriga blev vittne till olyckan och polisen har upprättat en anmälan om smitning.

Stor polisinsats i Umeå – man gripen för mord. Polisen larmades till stadsdelen Haga i Umeå under förmiddagen.
Inledningsvis var polisen mycket förtegen om vad som hänt, men bekräftade att man utredde ett grovt brott.
Senare på eftermiddagen meddelade polisen att en person hittats död i en bostad och att det utreds som mord.
– Omständigheter på platsen gör att man misstänks att personen bragts om livet, säger Maria Linné på polisen.
En man i 30-årsåldern har gripits misstänkt för mord.
– Han grips i anslutning till platsen, säger Maria Linné.
Personen som är död har inte identifierats av polisen och den man som kopplas till bostaden har inga anhöriga som polisen känner till.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.