Nyhetssammandrag måndag 2 oktober 2023

Publicerad 2023-10-02

Nya avlyssningslagen har trätt i kraft, hemligt gängmöte för att frysa ut Kurdiska räven, bilkörande pojke stoppades av spikmatta, man låg på väg – blev påkörd av lastbil och PKK tar på sig ansvaret för bombdådet i Ankara.

Nya avlyssningslagen har trätt i kraft. Från och med igår har svensk polis fått tillgång till ett nytt preventivt verktyg i kampen mot gängen: möjligheten att avlyssna personer som inte är misstänkta för brott.
Förhoppningen är att det ska ge polisen bättre förutsättningar att förhindra allvarliga brott.
– Det är inte bara de kriminella som ska få utnyttja tekniken, utan vi behöver också utnyttja den. Och är man inte kriminell så har man förmodligen inget att frukta, säger Erik Nord, chef på utredningsenheten i region Väst, till P4 Göteborg.
Tidöpartierna anser att lagen är ett viktigt verktyg för att polisen ska få bukt med gängbrottsligheten, men andra tycker att det är fel väg att gå.
– Det samhälle vi har i dag med brottsutvecklingen vill ingen ha men jag är rätt säker på att väldigt få vill ha ett fullständigt övervakningssamhälle, säger Fredrik Bergman Evans, chef på Centrum för rättvisa.

Hemligt gängmöte för att frysa ut Kurdiska räven. Ett hemligt möte mellan ledargestalter från flera kriminella nätverk har hållits med anledning av den blodiga våldsvågen. Det uppger källor för SvD.
Syftet med mötet ska ha varit att frysa ut ledaren för Foxtrotnätverket, Rawa Majid, även kallad Kurdiska räven.
Enligt SvD enades man om att lägga ner vapen mellan förorterna och strypa Majids tillgång till ”springpojkar”.
– Lojaliteter prövas och kungen upplevs falla från sin tron, säger en poliskälla som arbetar i våldsvågen, och syftar på Rawa Majid.

Bilkörande pojke stoppades av spikmatta. I Virsbo ska en pojke under 15 år ha tagit familjens bil och kört iväg på riksväg 66 i riktning mot Fagersta.
Polis larmades och försökte stoppa bilen, men pojken vägrar stanna och ett kortare förföljande inleds.
En stund senare kunde polisen få stopp på bilen med hjälp av en spikmatta.
Pojken lämnade då bilen och sprang ut i skogen. En hundpatrull kunde lite senare hitta och fånga in pojken vid ett vattendrag.
Pojken misstänks för olovlig körning och vårdslöshet i trafik och omhändertogs av socialtjänsten, uppger polisen.

Man låg på väg – blev påkörd av lastbil.  En man i 35-årsåldern har hittats död efter att ha blivit påkörd i Göteborg under söndagsmorgonen, skriver polisen på sin hemsida.
Det var en chockad lastbilschaufför som ringde polisen och berättade att han kört på en man.
Varför mannen låg på vägen och om han levde innan olyckan kan polisen inte svara på.
– Vi håller på att utreda vad det är som har hänt, varför mannen låg på vägen och vad som hände innan han blev påkörd. Det är oklara omständigheter, säger polisens presstalesperson Caroline Karlsson.

PKK tar på sig ansvaret för bombdådet i Ankara. Den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK tar på sig ansvaret för bombdådet i Turkiets huvudstad Ankara, rapporterar AFP.
”En självuppoffrande handling utfördes mot det turkiska inrikesdepartementet av en grupp från vår odödliga brigad”, heter det i ett uttalande till den PKK-nära nyhetsbyrån ANF.
Söndagens attack skedde timmar innan det turkiska parlamentet skulle öppna efter sommaruppehållet. En självmordsbombare utlöste en sprängladdning, och ytterligare en angripare dödades i en skottväxling med polis.
Två poliser skadades lindrigt i attacken, som utfördes vid inrikesdepartementet. Turkiska myndigheter benämner det som en terrorattack.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.