Idioterna har tagit över

Av Andreas Magnusson 2023-10-10

Det kan inte ha undgått någon tänkande människa men det förtjänar nog ändå att påpekas. Som samhälle tar vi ständigt nya kliv från ett evolutionärt tillstånd till att återgå till en mer apliknande tillvaro.

Runt om i världen fattas det politiska beslut av populistiska regeringar där det blir uppenbart att traditionellt mänskliga kvalitéer som empati, rationell slutledningsförmåga, långsiktigt planerande och strävan efter det allmänt goda har ersatts av hjärtlöshet, enfald, kortsiktighet och egoism.

Allra tydligast märks det genom slagkraftig högerpopulism där allt är invandrarnas fel och vi blir som lyckligast om vi får tanka billig bensin och slänga folk i fängelse.

I Sverige har vi valt att låta oss styras av människor som kan vifta med falukorv i radio, utlova extrema lågpriser på bensin, påstå att vi har elbrist i Sverige trots att vi är nettoexportör av el och hävda att vi därför behöver mer kärnkraft trots att det är så dyrt att ingen vill investera i tekniken.

Vi har valt att låta oss styras av en regering som är så oförmögen att tala sanning att utrikesminister Tobias Billström nyligen inte ens kunde erkänna att han hade glömt passet hemma utan att dra en byråkratisk vals för att försöka vifta ifrån sig ansvaret.

Den papperslöse ministern som stoppades vid Ukrainas gräns på grund av eget slarv lyckades med förskönande omskrivningar få det till att det hade blivit problem med resehandlingar och att det därmed uppstått ett logistiskt hinder.

Han behövde “se över sina rutiner”. Lite som att stjäla kött i butiken och formulera det som att det har uppstått ett problem med betalningen som gör att rutinerna behöver förändras.

Det som förvånade mest i situationen var ändå att Billström pressad mot väggen faktiskt undvek att skylla på invandringen och sossarna.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vann regeringsmakten genom att lura till sig väljare på att avge löften som de aldrig tänkte hålla. Tack vare det fick de tillräckligt stort väljarstöd för att kunna bedriva sverigedemokratisk politik under borgerlig flagg.

En hel del väljare känner sig nog lurade av oförändrat bensinpris, uteblivet elpristak, stegrade matpriser och ökad gängkriminalitet, men för många är självbedrägeriet så stort att de helt enkelt inte kan med att erkänna för sig själva och andra att de gick på en riktigt enkel bluff.

Det finns onyttiga idioter och nyttiga idioter. Sverigedemokraterna hör till de förstnämnda och Liberalerna hör till de sistnämnda.

Liberalerna leds av Johan Pehrson — en man som har många gemensamma drag med den lataste chef du någonsin haft. Du vet en sådan där manlig chef i blå skjorta och chinos som dyker upp oförberedd på möten, drar några snabba pappaskämt och måste navigeras genom power pointen med hjälp av duktiga kvinnliga medarbetare som på olika sätt försöker rädda ansiktet på den lata men ändå väldigt ”sköna snubben”.

Eftersom Johan Pehrson är en politiker som bedriver politik på magkänsla, istället för att koppla in hjärna och hjärta, levererar han inte sällan förslag som snarare tycks processade i mag- tarmkanalen än utgå från vetenskap och beprövad erfarenhet.

Det senaste utspelet handlar om att Sverige borde strypa biståndet till Palestina och istället börja sälja vapen till Israel. Sådana utspel kan man göra om man själv är djupt okunnig eller tror sig kunna bli populär genom att spela på andra människors dumhet.

Israel behöver inte fler vapen. Däremot behöver det palestinska folket bistånd för att klara av att leva. Allra helst nu. Humanitärt bistånd behövs mer än någonsin.

Eftersom Johan Pehrson tror att du också är en idiot som inte förstår skillnaden mellan det palestinska folket och en palestinsk terrororganisation förväntar han sig att förslaget ska göra honom populär.

När till och med ur-Moderaten Carl Bildt känner sig nödgad att sätta ner foten för att förklara för Pehrson, Kristersson, Busch och Åkesson att de nu agerar känslostyrt, irrationellt och i strid med all fakta är det illa. Riktigt illa.

Biståndet som “liberalen” Johan Pehrson vill dra in går till viktig utveckling för människorna på Västbanken och är sanktionerade av Israel. Enligt SIDA går 99% av pengarna direkt till mottagare. Endast ungefär 1% av pengarna går via palestinska myndigheter och det handlar om miljöbistånd.

För idioter blir det ändå bäst när allt är svart och vitt. Idioternas fanclub gillar snabba oneliners. Då får det bli som det blir med politiken och samhället.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov.
Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.