Nyhetssammandrag onsdag 11 oktober 2023

Publicerad 2023-10-11

Sju brandattentat på en natt – gängkriget fortsätter, beväpnad fyllerist greps av polis, sköt kvinna i magen – frikänns och 16-åring häktas för mord.

Under natten till tisdagen inträffade sju brandattentat, fyra villor och tre flerfamiljshus utsattes. Detta är enligt polisen, en del av den interna konflikt inom det kriminella Foxtrotnätverket.
Under en pressträff på tisdagen berättade rikspolischefen Anders Thornberg om läget tillsammans med kommenderingschef Hanna Paradis.
– Jakten på gärningsmännen fortsätter. De flesta är kopplade till en intern konflikt i ett och samma nätverk som gjort enorma brottsvinster.
Brottsvinsterna har sedan gjort det möjligt att mobilisera det stora antalet våldsdåd som vi ser nu.
Det finns tyvärr de som är beredda att begå grova våldsdåd för en summa pengar eller annan belöning, sa Anders Thornberg.
Det framkom även att de kriminella övergått till brandattentat eftersom polisen på senare tid beslagtagit stora mängder sprängmedel.

 På tisdagen kallades polis och räddningstjänst till en bilolycka utanför Torsby. Anländande patrull hittade en märkbart berusad person.
I fordonet hittades ett jaktvapen och alkohol. Föraren visade sig senare ha 1,8 promille i blodet och han är nu misstänkt för grovt rattfylleri, vårdslöshet i trafik, grovt brott mot knivlagen samt brott mot vapenlagen.
Den misstänktes körkort omhändertogs omedelbart.

 Vid en militärövning tillsammans med den norska försvarsmakten i november 2021 så skulle inte skarp ammunition användas. Av något skäl hade en soldat fått med sig skarpa skott.
Han avfyrade sitt vapen av misstag och en kvinna träffades då i magen. Soldaten åtalades för grovt vållande till kroppsskada.
Nu har Örebro tingsrätt friat honom eftersom de inte anser att det finns tillräckligt med bevis för att han agerat oaktsamt i den grad som en fällande dom kräver.

 En pojke i 16-årsåldern häktades under tisdagen av Västmanlands tingsrätt som misstänkt för mord och grovt vapenbrott.
Det var i juli som en annan ung man sköts till döds i stadsdelen Bjurhovda i Västerås.
Pojken förnekar brott, men är samtidigt redan häktad för flera andra grova brott, däribland förberedelse till mord i Stockholm. Enligt uppgift har han agerat ”hitman” åt ett kriminellt nätverk.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.