Nyhetssammandrag torsdag 12 oktober 2023

Publicerad 2023-10-12

Visade Robin Hood innan kl 21:00 – fälls av Granskningsnämnden, svensk tingsrätt dömer ut 196 miljoner kronor i skadestånd, skottlossningen i Kungsängen och 100-tals kilo sprängmedel och kokain i beslag.

Streamingtjänsten Viaplay fälls av Granskningsnämnden för att ha sänt filmen Robin Hood kl 18:50. Eftersom det är så att barn kan ha sett filmen vid den aktuella tiden, så gjordes bedömningen att sändningen stred mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.
Detta är en bestämmelse som utgör en del i en uppsättning av regler som beslutar om vilka TV-program som får sändas, när, var och hur, samt vilket innehåll som är godkänt att sändas.
”Viaplay och andra svenska tv-aktörer ska ta hänsyn till mediets särskilda genomslagskraft, vilket bland annat innebär krav på återhållsamhet i fråga om våldsskildringar och våldsinslag i program som sänds före kl. 21.00 då barn kan antas titta och lyssna”, skriver Granskningsnämnden i ett pressmeddelande.
Om det i första hand var på grund av våldsamheter i filmen eller om det handlade om att Granskningsnämnden motsatte sig det fördelningspolitiska budskapet i berättelsen om Robin Hood, om att ta från de rika och ge till de fattiga, framgår inte.

 Två har dömts för att ha sålt olagliga TV-boxar som gett köparen tillgång till tusentals kanaler.
Dessa boxar ska elektroniskt ha tagit sig förbi de betalväggar som finns och gett åtkomst till betalkanaler. Enligt vad som framkommit under rättegången så har männen haft över 12 000 kunder.
Förutom fängelse i två och ett halvt år för grovt brott mot upphovsrätten samt brott mot upphovsrätten av normalgraden, så dömdes männen även till att solidariskt betala skadestånd till de företag som drabbats. Sammanlagt ska de betala 196 miljoner kronor.

 Vid 01-tiden natten mot onsdagen skedde en skottlossning vid ett flerfamiljshus i Kungsängen, norr om Stockholm. En ensam gärningsman tog sig in i trapphuset och avlossade flera skott mot en lägenhetsdörr.
En vit skåpbil ska ha setts lämna platsen, polisen söker vittnen både av skåpbilen och av händelsen. Ett stort polispådrag jagade under natten gärningsmannen, men ännu har ingen gripits.

 Polisen gjorde tillsammans med nationella bombskyddet ett tillslag under tisdagskvällen. På en adress i Uppsala, med gängkriminella kopplingar, hittades hundratals kilo sprängmedel och kokain.
Två personer greps i samband med tillslaget. De är misstänkta för grov allmänfarligt ödeläggelse och grovt narkotikabrott. Bägge misstänkta förnekar brott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.