Nyhetssammandrag fredag 13 oktober 2023

Publicerad 2023-10-13

Tre skjutna i sitt hem, varav ett barn – en död, man gripen för mordförsök i Sjöbo, Sverige inför Europdomstolen på grund av Karolinska institutets agerande i Macchiarini-skandalen, skjutning mot lägenhet i Bredäng och i tingsrätten livstidsdömde Maja Hellman släpps av hovrätten i väntan på dom.

Under natten mot torsdagen sköts tre personer i en villa i Västberga, söder om Stockholm. En man i 40-årsåldern dog av sina skador.
En kvinna och ett barn vårdas på sjukhus. Flera gärningsmän ska enligt uppgift ha trängt sig in bostaden och avlossat sina vapen.
Sannolikt är detta kopplat till den interna konflikt som finns inom det kriminella Foxtrotnätverket, mellan Rawa Majid och Ismail Abdo.
En anlagd brand i Huddinge, som skedde ett par timmar efter skottlossningen, knyts också till konflikten.

En man med skärskador anlände till akuten i Malmö. Han visade sig ha skadats av en 60-årig man vid ett bråk i Sjöbo kommun, beläget i södra Skåne.
Enligt uppgift ska de två vara bekanta med varandra och i samband med att någon typ av handgemäng uppstod, så skadades brottsoffret av vad man tror var en kniv.
Polis åkte efter ett kort förhör med den skadade mannen, till adressen där attacken skedde och grep 60-åringen som misstänkt för försök till mord. Åklagare fattade sedan beslut att den misstänkte skulle anhållas.

Kirurgen Paolo Macchiarini dömdes av hovrätten till fängelse i 2,5 år för grov misshandel efter att ha opererat in luftstrupar av plast på tre patienter mellan 2011 och 2012.
Nu kommer Europadomstolen att granska Sveriges agerande i samband med skandalen. Det handlar mer specifikt om att Karolinska institutet pekade ut fyra forskare som delaktiga i det forskningsfusk som Macchiarini hållit på med.
De fyra utpekade menar att de aldrig fått någon möjlighet att försvara sig i domstol.
– Om en myndighet som Karolinska kan utdela straff helt utanför rättsstatens principiella regler så blir det väldigt, väldigt farligt, säger thoraxläkaren Oscar Simonson, som var en av visselblåsarna, till Sveriges Radio.

Sent på onsdagskvällen avfyrade en eller flera gärningsmän flertalet skott mot en lägenhetsdörr i Bredäng, söder om Stockholm. Larmet inkom vid 22:37 och polis var på plats inom några få minuter.
När polis knackade på dörren så öppnade ingen, vilket fick till följd att man fick bryta sig in.
– Det är inga personskador. Men det var personer hemma i lägenheten, vuxna män, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till Aftonbladet. Ingen har ännu gripits för dådet.

Maja Hellman, en av dem som dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för mordet på 21-åriga Tove från Vetlanda, släpptes under torsdagen på fri fot av Göta hovrätt i väntan på dom.
Det var efter tredje och sista rättegångsdagen som hovrätten meddelade att hon skulle släppas från häktet.
Detta visar att hon inte kommer dömas till livstids fängelse igen, men hon kan fortfarande dömas till någon annan mindre allvarlig rubricering såsom till exempel grovt gravfridsbrott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.