Nyhetssammandrag tisdag 17 oktober 2023

Publicerad 2023-10-17

Staten vill ha tillbaka mångmiljonbelopp i coronastöd av Gekås, elräkningen tredubblades när grannen stal el, helt nya mineraler funna på månen, Turkiet skjuter upp beslut om Sveriges Natoansökan, 16-åringen som är misstänkt för tre mord har häktats, kranar för miljonbelopp stulna i Uppsala och en 18-årig kvinna som använde elchockvapen är gripen.

Tillväxtverket har krävt att lågprisjätten Gekås i Ullared betalar tillbaka 43 miljoner kronor som tidigare betalats ut i stöd under coronapandemin, enligt nyhetsbyrån Siren.
Tillväxtverket anser att bolaget fått pengarna på oriktiga grunder och inte uppfyllt kraven på tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter.
– Jag anser att vi följt alla regler, säger Gekås vd Patrik Levin, till Siren.
Gekås redovisade i somras rekordsiffror, med en 17-procentig ökning av försäljningen i juli månad.
Totalt handlade besökarna för drygt 780 miljoner på varuhuset bara under den månaden, enligt bolagets egen statistik.

Elräkningen tredubblades. I Lund upptäckte en man att hans elförbrukning gått upp med 300 procent, trots att han inte ändrat sina konsumtionsvanor.
Då hittade han en förlängningssladd som ledde in till hans granne, rapporterar Sydsvenskan.
Förlängningssladden hade enligt anmälan dragits från mannens förråd in till grannen, som nu är misstänkt för olovlig energiavledning.

Helt nya mineraler funna på månen. Den kinesiska rymdstyrelsen tog 2020 tillbaka de första jordproverna från månen sedan 1976.
Hittills har hundra ämnen hittats och av dem är sex helt nya, rapporterar SVT vetenskap.
Kina har undersökt outforskade områden och hittat bland annat sällsynta jordartsmetaller som platina och lantan men även sex stycken helt okända mineraler.

Turkiet kommer att skjuta upp beslut om Sveriges Natoansökan till efter oktober, enligt uppgifter till Reuters.
Att USA ännu inte gett president Erdogan klartecken att köpa F-16-flygplan uppges vara orsaken.
”Med tanke på bristen på förtroende i frågan om F-16 och Sverige, skyndar Turkiet inte med att ratificera Natos förfrågan utan letar efter ett tecken på att USA samtidigt vidtar åtgärder”, säger en tjänsteman från Erdogans parti.

16-åringen häktas för att ha skjutit en småbarnspappa till döds i Västberga och för att ha mördat två kvinnor 25 timmar senare i Tullinge. Han häktas även för två fall av försök till mord och grovt vapenbrott.
Hela förhandlingen hölls ovanligt nog bakom stängda dörrar i säkerhetssalen på Södertörns tingsrätt.
Den 16-årige pojken kunde gripas natten mot i fredags en kort stund efter att två kvinnor, 20 respektive 60 år, hade skjutits till döds i en villa i Tullinge.
Enligt Aftonbladets uppgifter hade pojken vid gripandet ett magasin bredvid sig i taxin och det tillhörande vapnet i bagageluckan.
Under måndagen meddelade sedan åklagaren i ärendet att pojken även misstänks för skjutningen i Västberga natten innan.
Det är ännu oklart vem som lejt den 16-årige pojken till att utföra morden.

Kranar för miljonbelopp stulna i Uppsala. Tre byggkranar, värda flera miljoner, har stulits från ett företag i Uppsala.
Stölden ska ha skett någon gång under helgen.
– Det är förmodligen planerat. Man måste behövt andra fordon också för att frakta dessa då de väger flera ton, säger polisen Magnus Jansson Klarin.
Polisen utreder nu händelsen som grov stöld men i nuläget finns ingen misstänkt.
– Vi har sett tidigare att arbetsutrustning och fordon har stulits. Då har det handlat om rena beställningsjobb där sakerna fraktas utomlands men just kranar har jag aldrig varit med om tidigare, säger Jansson Klarin.

En kvinna i 18-årsåldern är gripen misstänkt för brott mot vapenlagen samt misshandel.
Enligt polisen ska kvinnan ha använt ett elchockvapen mot minst en annan elev på en gymnasieskola i Malmö.
Polisen fick in larmet klockan 13.08 på måndagseftermiddagen och kunde snabbt gripa kvinnan när patruller kom till platsen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.