Nyhetssammandrag torsdag 19 oktober 2023

Publicerad 2023-10-19

Fyra döms efter påskupploppen i Malmö, 700 poliser inkallade till match med israeliskt lag, ett barn har avlidit och tre andra vårdas svårt sjuka och spansk polis har räddat 400 djur.

Fyra döms efter påskupploppen i Malmö. Fyra personer döms för påskupploppen som skedde samband med att Rasmus Paludan brände en koran i Malmö förra året.
Personerna är mellan 16 och 22 år gamla och döms för sabotage mot blåljusverksamhet. Enligt tingsrätten har de skadat polisfordon samtidigt som andra använt våld mot poliser.
En av männen döms till två och ett halvt års fängelse. Den andra mannen får ett års fängelse.
Två tonåringar döms till ungdomsövervakning, ungdomsvård och ungdomstjänst för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

700 poliser inkallade till match med israeliskt lag. Fler än 700 spanska poliser har kallats in till onsdagskvällens Euroleaguematch i basket mellan hemmalaget Valencia och israeliska Maccabi Tel Aviv.
Mötet ses som en högriskmatch på grund av krisen i Mellanöstern som följt av terrorgruppen Hamas attack på Israel den 7 oktober och de följande israeliska bombningarna av Gaza.
Förutom det stora antalet poliser blir säkerhetskontrollen mer rigorös än vanligt, skriver Valencia Basket Club på sin hemsida.

Nationella bombskyddet är på plats vid en adress i Söderhamn efter det mystiska dödsfallet i helgen.
– Vi måste göra en brottsplatsundersökning i familjens bostad för att försöka kartlägga vad det är som ligger bakom. Nationella bombskyddet jobbar även med att hantera kemiska biologiska ämnen, säger Magnus Jansson Klarin, polis i region Mitt till Aftonbladet.
Polisen misstänker inte att det handlar om något explosivt som ligger bakom.
Det finns ingen person som har frihetsberövats eller är misstänkt i fallet.
Händelsen har just nu rubricerats som mord. Det var i söndags som familjen kom in till sjukhuset i Hudiksvall med svåra symtom på magsjuka och en fyraårig flicka dog. Vad som hänt med familjen i Söderhamn är fortfarande väldigt oklart.
– Jag har nästan aldrig varit med om det här, jag undrar på ren svenska: Vad i helvete är det här, säger åklagaren Christer Sammens.

Spansk polis har räddat över 400 djur, framförallt hundar och katter, från ett internationellt smuggelnätverk.
13 personer greps vid tillslaget. De misstänks ha importerat djur från östra Europa i små, dåligt ventilerade fordon på sträckor längre än 200 mil.
Vissa av djuren drabbades av sjukdomar och några dog. Smugglarna misstänkts ha förfalskat dokument för att få sjuka djur att verka friska.
Polisen fick upp spåren på smugglarna år 2020, efter att fått klagomål om osanitära förhållanden i en djuraffär i Barcelona.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.