Nyhetssammandrag fredag 20 oktober 2023

Publicerad 2023-10-20

Socialdemokraterna vill ha fyra kronor lägre dieselpris vid pump, tåg i krock med grävmaskin, en kvinna har fallit överbord från färjan Tycho Brahe, myndighet varnar för falsk Ozempic och Mahsa Jina Amini får EU:s människorättspris.

Fyra kronor lägre dieselpris vid pump. I dagsläget ligger reduktionsplikten på 30,5 procent för diesel och 7,8 procent för bensin. Men nu vill Socialdemokraterna sänka reduktionsplikten för diesel till 19 procent.
De vill också sänka reduktionspliktsavgiften, ”rimligare” beskattning av biobränslen och en övergång till diesel i miljöklass, så kallad MK3-diesel.
Sammantaget skulle detta kunna innebära en priseffekt på cirka fyra kronor lägre dieselpris vid pump jämfört med i dag, enligt S.
Förslaget ingår i en ny satsning som partiet kallar för ”Sverigebränsle”.

Ett tåg har krockat med en grävmaskin i Vagnhärad i Sörmland.
– Det är ett persontåg och en grävmaskin som har kolliderat vid en övergång, säger Thomas Lindahl vid räddningstjänsten.
Föraren ska ha varit ute ur grävmaskinen redan innan räddningstjänsten kom till platsen. Personen har förts till sjukhus med ambulanshelikopter och var vaken och talbar.
Omkring hundra personer var ombord på tåget och alla måste evakueras. Det finns inga uppgifter om att någon skadats.
Trafikverket skriver att tågtrafiken mellan Stockholm och Nyköping/Norrköping påverkas av olyckan. Det finns ingen prognos.

En kvinna har fallit överbord från färjan Tycho Brahe mellan Helsingör och Helsingborg.
Helikoptrar och båtar från både Sverige och Danmark deltar i sökandet, uppger Sjö- och flygräddningscentralen.
– Båten var på väg från Dammark till Sverige när den helt plötsligt vänder och börjar leta. Vi hoppas att vi hittar personen ganska snart för det är inte så varmt i vattnet, säger Anders Lännholm, räddningsledare vid JRCC.
Det är oklart vad som gjort att personen fallit överbord. Dansk polis misstänker inget brott i samband med händelsen.

Myndighet varnar för falsk Ozempic. Förfalskningar av det hypade diabetesläkemedlet Ozempic har hittats hos grossister i EU.
Det europeiska läkemedelsverket uppmanar till noggrann kontroll av läkemedlet.
Diabetesläkemedlet har varit uppmärksammat sista tiden eftersom det också fungerar som ett preparat mot fetma.
Det finns enligt Läkemedelsverket inga tecken på att förfalskade pennor har expedierats till patienter från apotek och det finns inte några rapporter om skador på patienter i samband med de förfalskade läkemedlen.
– Om du som patient har hämtar ut ditt läkemedel från ditt apotek behöver du inte vara orolig, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket.

Iranska Mahsa Jina Amini får EU:s människorättspris. EU:s finaste människorättspris, Sacharovpriset, delas i år ut postumt till Mahsa Jina Amini.
Amini dog i den iranska moralpolisens förvar efter att hon gripits för att inte har burit sin slöja korrekt.
”Det brutala mordet på 22-åriga Jina Mahsa Amini markerade en vändpunkt. Det har utlöst en kvinnoledd rörelse som skriver historia”, säger EU-parlamentets talman Roberta Metsola om den unga kurdiska pristagaren i samband med att hon tillkännagav pristagaren.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.