Nyhetssammandrag lördag 21 oktober 2023

Publicerad 2023-10-21

Salwan Momika planerar ny koranbränning i Stockholm, Belgiens justitieminister avgår efter terrordådet, aggressiv kvinna med luftgevär greps på hotell, värmländska konfirmander får inte åka till Stockholm – för farligt och Rysslands och Vladimir Putins framtid avgörs av Kina, menar experter.

Salwan Momika planerar ny koranbränning. Salwan Momika har fått tillstånd för en ny aktion där han bränner en koran i Stockholm under lördagen, rapporterar Sveriges Radio.
Aktionen planeras att genomföras trots att mycket pekar på att koranbränningarna i Sverige är ett huvudmotiv bakom terrorattacken i Bryssel i måndags.
– Om terrorattacken hade något att göra med koranbränningen så är detta inte mitt ansvar, säger Salwan Momika till Ekot.

Belgiens justitieminister Vincent Van Quickenborne avgår efter terrorattacken i Bryssel där två svenskar mördades. Beskedet kom på en pressträff under fredagen.
Bakgrunden är att Tunisien förra året begärde utlämning av Abdesalem Lassoued som genomförde dådet Bryssel.
Men Tunisien fick aldrig något svar – och enligt justitieministern berodde det på ett ”grovt och oacceptabelt fel” av den ansvarige domaren.
– Även om det är ett individuellt misstag vill jag ändå ta mitt politiska ansvar, säger Van Quickenborne på en pressträff enligt tidningen Nieuwsblad.

Aggressiv kvinna med luftgevär greps på hotell. Sent på torsdagskvällen ringer personalen på ett hotell i Halmstad polisen om en aggressiv och utåtagerande kvinna som försöker ta sig upp på ett rum.
Inringaren säger att hon haft med sig ett luftgevär som personalen tagit från henne. Hon har också slagit en av dem i ansiktet.
Polisen åker till hotellet och griper kvinnan misstänkt för misshandel och narkotikabrott för eget bruk.
Man misstänker också att kvinnan stulit den bil som hon kört till hotellet med.

Svenska Kyrkan i Arvika ställer in sin traditionella konfirmandresa till Stockholm, rapporterar P4 Värmland.
Den pågående våldsvågen gör att Stockholm anses för farligt och istället styr man om resan till Oslo.
Kyrkan vågar inte garantera säkerheten, enligt Charlotte Mackenrott, kyrkoherde.
– Det skulle kännas alldeles för farligt att ge sig ut med ungdomar som man har ansvar för, säger hon till P4-kanalen.

Rysslands och Vladimir Putins framtid avgörs av Kina, menar experter.
– Xi Jinping torde se Putin som sin vasall, säger Kristian Gerner, författare och professor i historia vid Lunds universitet.
– Det är ytterst Xi Jinping som håller Rysslands framtid i sina händer, hävdar Patrik Oksanen, säkerhetspolitisk expert vid tankesmedjan Frivärld och medlem i Kungliga krigsvetenskapsakademien.
Vladimir Putin besökte nyligen Kina för ett tre timmar långt möte med presidenten Xi Jinping. Före mötet kallade den ryske presidenten Jinping för en ”sann världsledare”.
Men hur är deras relation, egentligen – och vilken roll spelar Kina för Rysslands framtid?
– Kina kommer att nyttja den makt de har för att se till att Ryssland fortsatt är en autokrati. De delar en lång gräns och Ryssland har världens största kärnvapenförråd. Att få ett demokratiskt Ryssland som granne ligger inte i Kinas intresse, konstaterar Håkan Gunneriusson, docent i krigsvetenskap vid Risk- och krisforskningscentrum på Mittuniversitetet i Sundsvall, och han fortsätter:
– Däremot är det i Kinas intresse att Ryssland blir beroende av Kina, att Ryssland hamnar i ett kinesiskt utrikespolitiskt system. Därför är det inte helt givet att Kina till varje pris stöttar den ryska krigsinsatsen i Ukraina.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.