Nyhetssammandrag onsdag 25 oktober 2023

Publicerad 2023-10-25

17-åring åtalas för barnvåldtäkt, två års fängelse för romansbedrägeri, dödsfall på Göteborgs-häkte, Zytomierska döms till miljonböter för Instagram-inlägg och Trump-advokat erkänner brott.

17-åring åtalas för barnvåldtäkt. I juli hämtades en 13-årig flicka av ambulans mitt i natten efter att ha slagit larm om att hon blivit våldtagen.
Nu åtalas en 17-årig pojke för grov våldtäkt mot flickan i ett skogsparti, rapporterar Norra Skåne.
Enligt åtalet har han tvingat henne till en enslig plats i skogen med våld, till en början genom att hålla henne hårt i armen och därefter genom att lyfta upp henne och bära henne.
– Själva förundersökningen är sekretessbelagd, så jag kommer vara ganska fåordig. Men anmälan kommer från målsägande, direkt efter det skett, säger åklagare Eva Norberg till tidningen.

Två års fängelse för romansbedrägeri. Sex kvinnor lurades på mer än två miljoner kronor av en 25-årig man som de mött via dejtingappen Tinder. Nu döms han till två års fängelse, rapporterar SVT.
– Han har varit en charmör, eller som man förr uttryckte det, en sol-och-vårare. Han har charmerat sina offer och sedan bedragit dem på pengar, säger kammaråklagare Per-Axel Rosén Beck till SVT.
Efter att han inlett relationer med kvinnorna har det snabbt kommit att handla om hans behov av pengar. I något fall har han hänvisat till att han har en sjuk släkting i utlandet, i något annat att han själv blivit pressad på pengar.
De lurade kvinnorna kommer från Skåne, Småland, Halland, Västra Götaland och Jönköpings län, medan den dömde är från Uppsala.

Dödsfall på Göteborgs-häkte. En kvinna har under söndagen dött i häktet i Göteborg.
– Jag kan bekräfta att någon dött i häktet, men jag kan inte gå in på detaljerna kring det som skett, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson i Väst.
– Vi kan bekräfta ett dödsfall, men det finns ingenting som tyder på något annat än ett hastigt sjukdomsförlopp, säger Ulf Mossberg presstalesperson på Kriminalvården.
Den avlidna kvinnans advokat säger att hon sökte läkarvård innan hon dog.
– Jag har fått till mig att hon under en tid, särskilt de sista dagarna velat träffa en läkare, exakt varför kan jag inte säga men hon har framfört det vid fler tillfällen, säger han.
Huruvida hon fick träffa en läkare eller inte kan advokaten inte svara på.
En anmälan om dödsfall utan misstanke om brott har upprättats.

Zytomierska döms till miljonböter för Instagram-inlägg. Influeraren Katrin Zytomierska tvingas betala 1,25 miljoner kronor efter att flera gånger publicerat inlägg på Instagram utan att berätta att det varit reklam.
Ärendet började 2020 då Zytomierska, med sitt varumärke Clean Eating, dömdes för dold marknadsföring och belades med vite ifall hon fortsatte på samma sätt.
Kort därpå tyckte Konsumentombudsmannen (KO) att hon bröt mot marknadsföringslagen genom inlägg på sociala medier. KO åberopade vite på en miljon kronor för bolaget och 250 000 för Zytomierska privat.
Nu fastställs vitet av Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt.

Trump-advokat erkänner brott. Den amerikanska advokaten och konservativa medieprofilen Jenna Ellis erkänner sig skyldig till brott i röstfuskåtalet i Georgia som kretsar kring expresidenten Donald Trump, skriver AP.
Ellis, som var en del av Trumps valkampanj inför valet 2020, har kommit överens om att få ett sänkt straff i utbyte mot att hon erkänner brottet grov medhjälp till falska uttalanden och skrifter.
I samband med erkännandet sa hon, med tårar i halsen, att hon inte skulle ha arbetat med Trump om hon visste det hon vet i dag.
– Jag ser tillbaka på den här upplevelsen med djup ånger, säger hon enligt CNN.
I erkännandet pekar hon ut Trump-advokaterna Rudy Giuliani och Ray Smith som medskyldiga till brott. Hon kan också komma att vittna mot Donald Trump.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.