Nyhetssammandrag söndag 29 oktober 2023

Publicerad 2023-10-29

Fallet i Söderhamn är ännu ett mysterium, hets mot folkgrupp med antisemitiskt motiv ökar, nytt spanskt museum visar endast förbjuden konst och minst 32 döda i masskrock i Egypten.

Fallet i Söderhamn är ännu ett mysterium. Två veckor efter att en familj från Söderhamn kom in till Hudiksvalls sjukhus med allvarliga symptom på magsjuka är det fortfarande ett fullständigt mysterium vad de drabbats av, skriver GP.
Dottern i familjen dog på sjukhus, och mamman och sonen vårdas fortfarande. Pappan har kunnat skrivas ut.
Enligt överläkare Lars Falk på Karolinska sjukhuset är fallet ett skolboksexempel på hur det kan se ut vid misstänkt förgiftning.
– Generellt är det vanligaste att man lagat gryta på någon olämplig svamp, att ett barn svalt rengöringsmedel som det hittat under diskbänken eller fått i sig råttgift som legat ute i rabatten.
Men trots att dottern obducerats, och att Giftinformationscentralen, Rättsmedicinalverket och Folkhälsomyndigheten är inblandade, är det ännu höljt i dunkel vad som gjort familjen sjuka.

Hets mot folkgrupp med antisemitiskt motiv ökar. I spåren av kriget mellan Israel och Hamas ökar antalet anmälningar om hets mot folkgrupp med antisemitiskt motiv, rapporterar Expo.
Mellan den 9 oktober och 27 oktober i år har 45 fall av hets mot folkgrupp med antisemitiskt motiv anmälts, enligt polisens siffror som Expo tagit del av. Det handlar exempelvis om hat och hot om våld vid demonstrationer, samt hetsande klotter och skadegörelse.
Enligt Per Engström, kommenderingschef för Nationella operativa avdelningens särskilda händelse, har utsattheten för judar i Sverige ökat.
– Vi ser naturligtvis att det är ett ökat hot. De hamnar i ett ännu större fokus och det beror på att man inte gör skillnad mellan staten Israel och judar – att man gör likhetstecken mellan Israel och judar, säger han till Expo.
Polisen har dock inte sett någon ökning av våldsbrott riktade mot judar i Sverige, men följer händelseutvecklingen i andra länder där detta förekommit.

Nytt spanskt museum visar endast förbjuden konst. Tidigare censurerad konst är temat för ett nytt museum som slagit upp portarna i Barcelona, rapporterar AFP.
Den aktuella utställningen på Museet för förbjuden konst innehåller 42 verk från hela världen som har fördömts, attackerats eller tagits bort från utställningar.
Bland dem finns en korsfäst Ronald McDonald-clown, bönemattor prydda med stilettklackar och skisser av Guantanamo-fångar.
– Censuren har misslyckats, för här kan du se verken. Det är en triumf för yttrandefriheten, säger konstsamlaren Tatxo Benet, som varit med och finansierat det nya museet, till The Guardian.

Minst 32 döda i masskrock i Egypten. Minst 32 personer har dött och omkring 60 har skadats i en trafikolycka mellan flera fordon i regionen Beheria i Egypten, rapporterar AP med hänvisning till egyptiska myndigheter.
Enligt lokala myndigheter är det en buss med passagerare i som kolliderat med en bil, det orsakade sedan en seriekrock med ett flertal andra fordon.
Flera av fordonen uppges ha börjat brinna på olycksplatsen efter att det läckt olja från de inblandade bilarna.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.