Nyhetssammandrag tisdag 31 oktober 2023

Publicerad 2023-10-31

HD ger inte prövningstillstånd i Macchiarini-fallet, vinterdäck hett byte för kriminella, 50-årig kvinna döms för falskt larm och tåg krockade med bil.

Högsta domstolen tar inte upp Macchiarini-fallet där kirurgen Paolo Macchiarini genomfört transplantationer av luftstrupar som ledde till svåra efterverkningar för de drabbade patienterna.
Det betyder att hovrättens dom står fast.
Macchiarini ska därmed avtjäna ett fängelsestraff på två år och sex månader för tre fall av grov misshandel.

Vinterdäckssäsongen är här, vilket innebär att både gängkriminella och vanliga tjuvar riktar in sig på att stjäla vinterdäck.
Polisen går ut med varningar till allmänheten om att både privatpersoner och däckfirmor med ett större antal däck, ska ha extra koll, rapporterar P4 Östergötland.
– Det kan vara stora summor som försvinner. Både små, lokala tjuvar och gängkriminella som snor vinterdäck, säger Marcus Anefur, hos polisen till P4 Östergötland.

En 50-årig kvinna döms av hovrätten för att ha larmat polis och ambulans till sin ex-partner. Den dömde hade ringt SOS Alarm och sagt att hennes partner – med vilken hon gjort slut samma dag – var suicidal.
Hon hävdade att hennes bakgrund som sjuksköterska gjorde att hon hade en skyldighet att anmäla om hon bedömde att det fanns minsta risk att han skulle ta sitt liv.
Mannen förnekade dock kategoriskt att han varit suicidal. Kvinnan dömdes därför till 80 dagsböter.

Under måndagsmorgonen krockade ett tåg med en personbil i Lervik i Värmland. Fordonet bärgades från platsen.
Föraren av bilen fördes till sjukhus för vård. Orsaken till olyckan håller på att utredas.
Polisen har upprättat en anmälan om att en person inte iakttagit väjningsplikten. Bilföraren togs till sjukhus för vård.
– Det står att personen inte har allvarliga skador, men sådant kan ändras. Från min sida är skadeläget oklart, säger Gabriel Henning på polisen i Bergslagen till Dagens Nyheter.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.