Nyhetssammandrag torsdag 2 november 2023

Publicerad 2023-11-02

Greps för att ha beställt ett glas med granatäpplejuice, nynazister döms för terrorbrott i Finland, väskförbud införs av polisen på alla större evenemang och polisjakt i Karlskrona.

En man från Azerbajdzjan befann sig på en restaurang i Portugal och skulle där beställa ett glas med granatäpplejuice. Mannen sa det engelska ordet ”pomegranate” till servitrisen som trodde han hade en granat.
Enligt tidningen The Telegraph använde han sig av en översättningsapp, som var orsaken till missförståndet. Både vanlig polis och den portugisiska antiterror-roteln kopplades in.
Mannen greps på parkeringen efter att ha lämnat restaurangen. Först efter förhör och en noggrann genomsökning av mannens hotellrum, så släpptes han och misstankarna avskrevs.

I det första domslutet av sitt slag, så dömer en finsk domstol tre män för brott som begåtts i ett terrorsyfte.
Enligt tidningen Yle, är detta första gången som personer tillhörande extremhögern döms för terrorbrott.
Det ska bland annat handla om tillverkning av 3D-printade vapen. Enligt vad som framgår av förundersökningen så var vapnen ämnade för att användas i ett raskrig.
Ytterligare en person som åtalades tillsammans med de tre männen dömdes enbart för vapenbrott.

Från och med den 1 november gäller ett väskförbud på alla större evenemang som hålls i Sverige. Detta gäller allt från idrottsarrangemang till konserter och musikfestivaler.
Undantag görs för dem som har medicinska skäl att ta med sig en väska. Detta förbud införs med anledning av den förhöjda terrorhotnivån.
– Det är utifrån rådande säkerhetsläge som vi har bedömt att införa väskförbud på alla större idrottsevenemang från och med i dag. Det är kopplat till att terrorhotnivån ligger på en 4:a, säger Buster Mirow, pressekreterare på nationellt mediecenter hos polisen.

En polispatrull stötte under natten mot onsdagen på ett fordon som körde på ett misstänkt sätt i Karlskrona. När blåljusen slogs på så tryckte dock föraren på gasen och försökte undkomma polisen.
En jakt inleddes där den misstänkte körde på gångvägar, mot färdriktningen och även in i en refug och en trafikskylt.
Till slut prejade polisbilen honom av vägen. Föraren greps som misstänkt för vårdslöshet i trafik, drograttfylleri, olovlig körning och ringa narkotikabrott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.