Nyhetssammandrag lördag 4 november 2023

Publicerad 2023-11-04

Skatteverket ska stoppa felaktiga folkbokföringar, Arlanda slutar utfärda provisoriska pass, anställd på äldreboende slog boende med bräda och misstänkt 16-årig trippelmördare ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Regeringen har gett Skatteverket i uppdrag att hitta ett sätt att stoppa felaktiga folkbokföringar. Kriminella anmäler att de bor på andra adresser än de gör för att bland annat begå bedrägerier.
Andra skriver sig hos okända för att undvika att bli mördade av rivaliserande gäng. Nu ska Skatteverket ta fram ett sätt att informera de som bor på en adress om någon försöker skriva sig där.
– Många av våra system bygger på tillit. Vi har under lång tid varit naiva i det och det här borde ha gjorts för flera år sedan. Uppdraget är en liten del i en stor palett av åtgärder vi gör för att minska fel och fusk i folkbokföringen, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande från regeringen.

Arlanda flygplats slutar att utfärda provisoriska pass från och med den 4 november. Det handlar om att ge större möjlighet att få provisoriska pass, därför flyttas utfärdandet i ett första steg till Farsta och Norrmalms polisstationer.
– Vi vill öka möjligheten för medborgare att kunna ansöka om provisoriska pass och samtidigt öka kvaliteten i vårt arbete. Vi förväntar oss att beslutet att öppna upp tre stationer för utförandet av provisoriskt pass, istället för en station som det är idag, gynnar både medborgare och personal, säger Paul Nilsson, tillförordnad kanslichef hos polisregion Stockholm, i ett pressmeddelande.

Flera demenssjuka på ett äldreboende har blivit utsatta av en anställd. Denne ska ha ”knäppt” dem på näsan och på öronen. En boende ska ha blivit slagen med en bräda på huvudet.
Flera ur personalen ska enligt uppgift ha känt till händelserna, men inte rapporterat det.
Nu har en lex-Sarah-anmälan gjorts av kommunen och en utredning har inletts av Inspektionen för vård och omsorg.

Den 16-årige pojke som är misstänkt för trippelmordet i Västberga och Tullinge i oktober, ska enligt beslut av tingsrätten genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Han är misstänkt för att ha skjutit ihjäl två kvinnor i Tullinge och en man i Västberga. Nu ska det alltså utredas om han led av en ”allvarlig psykisk störning” när han begick brotten.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.