Chaplin, Goebbels och Sverige

Av Vladimir Oravsky 2023-11-05

SVT play visar en kavalkad av Charlie Chaplins filmer just nu. Enligt mig var Chaplin en av de fem bästa manusförfattarna och regissörerna som filmhistorien plockade fram.

Han var även en av de tio bästa skådespelarna. Han var en av de tolv politiskt mest engagerade. Det var D.W. Griffith också, men de var varandras motsats.

Här kommer några ord om Chaplins Diktatorn.

Charlie Chaplins viktiga politiska antinazifilm The Great Dictator, där Charlie spelar en dubbelroll, en judisk barberare Harü Tondadoz, och även diktatorn Adenoid Hynkel, det vill säga Adolf Hitler, premiärvisades i ickeockuperade och med nazismen icke sympatiserande länder från och med år 1940.

I Sverige visades den först efter kriget, det vill säga, först då det stod helt klart att Hitler inte undgått sitt öde.

Det var på Goebbels order som The Great Dictator inte fick spelas i Sverige. Naziemblemet hakkorset omvandlades i filmen till två kors alltså double-cross.

Hajar du? Double-cross, det vill säga dubbelspel och bedrägeri…

Detta är en kulturkrönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Vladimir Oravsky presenterar sig så här. Är en 76-årig författare, debattör, journalist, filmmanusförfattare, dramatiker, regissör och filmjurymedlem.
Det kanske mest framträdande med Vladimir Oravsky är att han har tur. I allt. Hans pjäser, böcker och dikter har vunnit åtskilliga nationella och internationella priser, av rena turen.
Fast den ofta kräver grundligt och långt förarbete, inbillar han sig. Vladimir Oravsky har skrivit 80 böcker, 30 teaterpjäser, ett tiotal filmmanus och över 5 000 tidnings- och tidskriftsartiklar. Ett urval av hans böcker finns att tillgå här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.