Nyhetssammandrag torsdag 8 november 2023

Publicerad 2023-11-09

Coca-Cola drar in drycker efter giftlarm, arbetslösheten ökar, skolsköterska uppmanade elever att suga på dildo och onanera, häktade barn hålls isolerade, dieseln en krona billigare senaste veckan och uppror inom KD mot Sara Skyttedal som EU-ledamot.

Coca-Cola drar in drycker efter giftlarm. Kroatiens invånare rekommenderas att endast dricka kranvatten, efter rapporter om att människor blivit skadade av att ha druckit flaskdrycker.
Larmet om förgiftning kom efter att en man i helgen fördes till sjukhus i staden Rijeka efter att ha druckit kolsyrat vatten på ett kafé.
Mannen behandlas för kemiska skador på matstrupen, enligt sjukhuset i Rijeka. Flera personer har sökt hjälp för skador från misstänkt kemiska ämnen.
Produkterna det handlar om tros vara av märket Coca-Cola och företaget drar nu in produkterna tillfälligt.
Hälsomyndigheterna har beordrat att de ”misstänkta” produkterna tas bort ur affärer och restauranger.

Arbetslösheten ökar med närmare 40 000. Sysselsättningen minskar och arbetslösheten ökar, enligt nya siffror från SCB.
Under tredje kvartalet var arbetslösheten 7,8 procent, en ökning från 7,5 procent under andra kvartalet. Sysselsättningsgraden minskar något till 69,5 procent under tredje kvartalet.
Enligt regeringens prognos kan arbetslösheten stiga till 8,2 procent nästa år.
– Regeringen räknar med att antalet arbetslösa ökar med nästan 40 000 nästa år, säger Johan Pehrson (L), arbetsmarknadsminister, under en pressträff om läget på arbetsmarknaden.

Skolsköterska uppmanade elever att suga på dildo. En skolsköterska i Söderhamn har polisanmälts flera gånger, bland annat för att ha uppmanat mellanstadieelever att suga på en kondomklädd dildo, skriver SVT Nyheter Gävleborg.
En ansvarig på skolan säger till SVT att hon känner till två anmälningar, men att skolsköterskan även jobbat på andra skolor.
– Vi krävde att hon inte får vara här alls. Vårt förtroende är förbrukat. Hon har gått över en gräns då det gäller små barn och den typen av undervisning som hon hade, säger den ansvarige för skolan till SVT.
Enligt en skrivelse som SVT tagit del av ska skolsköterska bland annat ha uppmanat elever att gå hem och runka och sedan när de mötte henne i korridoren göra en tumme upp om de gjort det.
Det är oklart hur många elever som berörts. Skolsköterskan är en mångårig medarbetare som enligt den ansvarige varit ”betrodd och omtyckt”.

Häktade barn hålls isolerade – strider mot lag. Häktade barn under 18 år har rätt till fyra timmars daglig kontakt med andra människor.
Men bara i 45 procent av fallen lever Kriminalvården upp till detta, skriver P4 Gävleborg.
”Det är ett lagkrav, det ska vi följa”, säger Emma Ekstrand, avdelningschef på Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping till radion.

Dieseln en krona billigare senaste veckan. Mackarna sänker drivmedelspriserna ytterligare.
Mest faller dieseln som nu kostar 24 kronor litern, ner 30 öre jämfört med tisdagen. I slutet av förra veckan låg priset på nästan 25 kronor. Man får backa tillbaka till början av augusti för att hitta lägre priser.
Bensinen sjunker också, men något mindre. Literpriset sänks på onsdagen med tio öre till 19:79 kronor, på bemannade stationer, 60 öre lägre än förra veckan.

Protester inom KD mot Sara Skyttedal. Det var en ”organiserad smutskastning” mot David Lega ledd av en krets runt Sara Skyttedal, som gav henne segern i den infekterade maktstriden i KD. Det menar flera källor i partiet, som nu uttrycker en motvilja mot att kampanja för henne inför EU-valet i vår.
– Jag tycker det känns olustigt, säger en KD-källa.
Kampen om förstaplatsen på Kristdemokraternas EU-lista stod mellan de nuvarande parlamentarikerna Sara Skyttedal och David Lega.
Efter flera turer, där Lega först vann medlemsomröstningen stort och placerades i topp, utmanade Skyttedal och vann när det avgjordes i partifullmäktige.
Därmed gick partitopparna i KD emot medlemmarna – och Skyttedals seger har skapat svallvågor internt.
Flera vittnar om att det nu finns en ovilja i delar av KD att ens kampanja för Sara Skyttedal och sätta upp affischerna på henne inför EU-valet i juni.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.