Nyhetssammandrag söndag 12 november 2023

Publicerad 2023-11-12

Aggressiv finsk patient stal ambulans, körde drograttfull och krockade med polisbil, vulkanutbrott hotar stad på Island, FBI slog till mot New Yorks borgmästare, och Frankrikes president Emmanuel Macron kräver att Israel måste stoppa bombningarna.

I Uleåborg i Finland stal en patient en ambulans och körde iväg, rapporterar finska Hufvudstadsbladet.
Patienten, en man i 40-årsåldern färdades i ambulansen när han blev aggressiv mot ambulanspersonalen som tvingades att stanna och lämna bilen.
Då satte sig mannen bakom ratten och körde iväg själv, enligt polisen.
Mannen ska ha kört i uppemot 200 kilometer i timmen innan han körde av vägen. Ingen skadades i samband med händelsen och mannen kunde gripas och föras till akutmottagningen.
Händelsen utreds nu som grov fordonsstöld, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och olovlig körning.

Körde drograttfull och krockade med polisbil. I Kristanstad misstänks en man i 25-årsåldern för grov vårdslöshet i trafik, drograttfylleri, vållande till kroppsskada och ringa narkotikabrott.
Detta efter att han kört rakt in i en civil polisbil under natten mot lördag.
I polisbilen fanns förutom förare även en polishund. Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med krocken.

Vulkanutbrott hotar – stad evakuerad på Island. Invånare i den isländska kuststaden Grindavík sydväst om Reykjavik evakueras efter varningar om ett stundande vulkanutbrott.
Flera kraftiga jordbävningar har drabbat Reykjaneshalvön och aktiviteten tyder på ett intrång av magma under staden, uppgav Islands meteorologiska institut strax innan midnatt.
”Mot bakgrund av detta har polischefen på Sudurnes, i samarbete med civilskyddsmyndigheterna, beslutat att evakuera Grindavík”, skriver vädermyndigheten.

FBI slog till mot New Yorks borgmästare. New Yorks borgmästare Eric Adams fick tidigare i veckan två mobiltelefoner och en Ipad beslagtagen av FBI.
Tillslaget var en del i en brottsutredning där misstanken gäller att Adams haft kontakt med Turkiets regering och fått ekonomiskt stöd från utländska aktörer under sin valkampanj, skriver New York Times.
Eric Adams är en före detta polis som representerar Demokraterna. En av hans advokater säger till tidningen att borgmästaren ”inte gjort något fel”.
Tidigare har FBI gjort husrannsakan hemma hos Adams kampanjledare Brianna Suggs.

Macron: ”Israel måste stoppa bombningarna”. – Det finns ingen legitimitet i att döda gamla människor och små barn. Israel måste sluta. Det finns ingen annan lösning än vapenvila, säger Frankrikes president Emmanuel Macron som hoppas få USA och Storbritannien att följa hans skarpa uppmaning.
Det var i en exklusiv intervju med brittiska BBC som Frankrikes president Emmanuel Macron på fredagen gav sin syn på kriget mellan Israel och Hamas. Intervjun har toppat de flesta av världens nyhetskanaler sedan den gavs.
– Det finns inte något berättigande för bombningar som nu sker. En vapenvila skulle gynna även Israel, säger Macron i intervjun som gjordes dagen efter den konferens om humanitärt bistånd som hölls i Paris tidigare i veckan.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.