Nyhetssammandrag måndag 13 november 2023

Publicerad 2023-11-13

”Krutdurk” när dubbelbeläggning blir standard, hyresgäst förlorar sin bostad efter felparkeringar, årets deckare nominerade, svensk kvinna död efter skönhetsoperation i Turkiet och över 30 människor instängda efter tunnelras i Indien.

”Krutdurk” när dubbelbeläggning blir standard. Det råder akut platsbrist i svenska fängelser och häkten, och för att underlätta situationen genomför Kriminalvården just nu en rad åtgärder.
En av dem är att celler större än sex kvadratmeter förbereds för att kunna ta emot två intagna.
Men det finns stora risker med att dubbelbelägga cellerna eftersom de inte är byggda för det, varnar Christer Hallqvist, ordförande för Sekos avdelning för Kriminalvården.
– Risken är ju att Kriminalvården håller på att bli en krutdurk, säger han till Ekot.
När två intagna låses in och då måste samsas om samma yta ökar risken för hot och våld, menar Christer Hallqvist och påminner om upproret på fängelset i Tidaholm på 1990-talet.
– Det var också en frustration på grund av en förtätning av intagna, men då hade vi inte dubbelbeläggning, säger han.
En annan åtgärd som Kriminalvården har vidtagit för att skapa fler platser är att bygga om två tredjedelar av besöksrummen på anstalter i säkerhetsklass 1 och 2 till celler.

Hyresgäst förlorar sin bostad efter felparkeringar. En hyresgäst i Stockholm har under flera års tid parkerat bilen på sina grannars platser och framför deras garageportar.
Nu sägs hans hyreskontrakt upp och han blir av med sin lägenhet, skriver Hem & Hyra.
Felparkeringarna har pågått sedan 2015 och skapat stor irritation i bostadsområdet. Mannen själv påstår att det handlar om enstaka tillfällen och kortare stopp för lastning då han inte kan gå längre sträckor på grund av ryggproblem.
Hyresnämnden köper dock inte mannens förklaring utan menar att det handlar om ”uppenbar trots” från hans sida. Flytten måste därför ske omedelbart.

Årets deckare nominerade. Svenska Deckarakademin har nominerat fem böcker till priset ”Bästa svenska kriminalroman 2023”, meddelar man i ett pressmeddelande.
De nominerade är ”Levande och döda” av Christoffer Carlsson, ”Lånaren” av Camilla Grebe och Carl-David Pärson, ”Det kom ett brev från München” av Håkan Nesser, ”Som vi lekte” av Ninni Schulman och ”Skinn” av Sara Strömberg.
Fem ytterligare böcker är nominerade i kategorin ”Bästa till svenska översatta kriminalroman 2023”. Pristagarna meddelas den 3 december.

Svensk kvinna död efter skönhetsoperation i Turkiet. En svensk kvinna i 30-årsåldern har dött bara några dagar efter en skönhetsoperation på en privat klinik i Istanbul, skriver Expressen. Efter operationen skulle kvinnan ha stannat kvar på sjukhus i två dagar, men blev utskriven redan efter en och hittades kort därefter avliden.
UD bekräftar att en svensk kvinna hemmahörande i Götaland har dött i Turkiet, men vill med hänvisning till konsulär sekretess inte gå in på hur.
Svenskar som åker till Turkiet för att genomföra skönhetsoperationer har ökat de senaste åren. Även 2020 dog en svensk kvinna efter en sådan operation i Istanbul.

Över 30 människor instängda efter tunnelras i Indien. Fler än 30 människor befaras vara instängda sedan delar av ett tunnelbygge rasat i Uttarkashi i Indien, skriver Times of India.
Enligt ansvariga på platsen inträffade raset 270 meter in i den totalt 2,3 kilometer långa tunneln.
Ett omfattande arbete från både polis och räddningstjänst pågår för att få ut de instängda i säkerhet. Det finns inga uppgifter om exakt hur raset inträffade.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.