Nyhetssammandrag tisdag 14 november 2023

Publicerad 2023-11-14

Åklagare utreds för sexbrott, sprittrailer stulen och torrlagd, skola stängdes efter hot på sociala medier, bilar för tio miljoner har brunnit i Malmö i år och TikTok förbjuds i Nepal.

Åklagare utreds för sexbrott. En toppåklagare i Västsverige utreds för sexbrott, rapporterar Göteborgs-Posten.
Bland annat anses han ha sysslat med ”oönskat kontaktsökande” och ”olämpliga uppträdanden” mot yngre kvinnliga kollegor.
Under hösten omplacerades mannen på grund av misstankarna mot honom. Tidigare har han utretts internt för sexbrott, men nu har en ny anmälan mot mannen kommit in.
Med anledning av det har Särskilda åklagarkammaren öppnat en utredning.
– Det är bra att ett arbete kommit igång och att den här personens agerande blir ordentligt genomlyst. Jag tror det kan finnas ett mörkertal här och hoppas att flera kvinnor nu vågar träda fram, säger en västsvensk åklagare till tidningen.

Trailer med sprit stulen och torrlagd. En trailer lastad med alkohol för minst en miljon kronor stals under natten till söndagen i Vaggeryd, skriver polisen på sin hemsida.
Släpvagnen stod parkerad i ett inhägnat område nära Jönköping när den stals och kördes till en parkeringsficka i Vaggeryd där lasten tömdes. När polisen kom till platsen vid halv elva-tiden på söndagsförmiddagen var trailern torrlagd.
Polisen har upprättat en anmälan om grov stöld. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Skola stängdes efter hot på sociala medier. En gymnasieskola i Sollentuna, norr om Stockholm, ställde in all undervisning under gårdagen, efter ett hot på sociala medier.
– Vi fick till oss att det fanns ett inlägg på sociala medier som kan tolkas som ett hot mot skolan, säger skolchef Linus Nygren till P4 Stockholm.
Han vill inte gå in på vad hotet ska handla om. Nygren säger till radion att han tog beslutet att hålla skolan stängd med syfte att polisen ska få tid att utreda händelsen. Målsättningen är att hålla öppet under tisdagen.
Även en grundskola, som ligger mittemot gymnasiet, beslutade att ställa in undervisningen för elever som går i årskurs 6–9, skriver tidningen Mitt i Stockholm.

Bilar för tio miljoner har brunnit i Malmö i år. Över 200 bilar till ett värde av 10 miljoner kronor har brunnit i Malmö bara i år, skriver Sydsvenskan. Rosengårdsborna är bland dem som drabbats värst.
Enligt tidningen handlar det om anlagda bränder men trots att staden nu ligger i Sverigetopp bland bilbränder så är trenden nedåtgående.
2017 brann i snitt en bil om dagen. Totalt anmäldes då 368 bilbränder till ett sammanlagt värde av 20 miljoner kronor, enligt försäkringsbolagens beräkning.

TikTok förbjuds i Nepal. Under gårdagen meddelade Nepal att den populära sociala appen TikTok kommer att förbjudas i landet, med hänvisning till att appen anses ha en skadlig social påverkan.
Enligt lokala medier så har över 1 600 fall av cyberkriminalitet med koppling till Tiktok registrerats i Nepal under de fyra senaste åren.
Enligt Nepals kommunikationsminister Rekha Sharma så jobbar landets kommunikationsmyndighet nu med de tekniska detaljerna kring beslutet. Exakt när förbudet träder i kraft är fortfarande oklart.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.