Nyhetssammandrag torsdag 16 november 2023

Publicerad 2023-11-16

SD-kvinnor vill se fotboja med elstötar, Sveriges mest skuldsatta man har miljard utomlands, knäckt bärarm bakom dödsolyckan på Gröna Lund, man dömd för flera barn-våldtäkter och fängelse för norsk låtsas-miljardär.

SD-kvinnor vill se fotboja med elstötar. SD-kvinnor vill att personer som bryter mot ett kontaktförbud ska få elstötar av en speciell fotboja, rapporterar GP.
”Förövare får stötar som ökar i styrka ju närmare förövaren kommer den som beviljats besöksförbudet”, skriver kvinnoförbundet i den motion som lämnats in inför SD:s landsdagar nästa vecka.
Partistyrelsen rekommenderar dock kongressombuden att rösta nej till motionen.
”Att implementera fysisk bestraffning i svensk lagstiftning tror inte partistyrelsen är den mest rimliga vägen, då det strider mot grundlagen”, skriver man i sin bedömning.
SD-kvinnors ordförande Linda Lindberg säger dock till GP att det är en övertolkning.
– Det är tänkt som en påminnelse och en markering. Det är ju inte så att vi har tänkt att rosta någon.

Sveriges mest skuldsatta man har miljard utomlands. Medicinentreprenören Bengt Ågerup har en rekordhög skatteskuld på 1,6 miljarder kronor som svenska myndigheter försöker att driva in.
Hemliga dokument från den så kallade ”Cypernläckan” visar nu att Ågerup har flyttat över en miljard kronor till Cypern, genom ett snårigt upplägg med flera brevlådeföretag. Det rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning.
Tidigare i år försattes Bengt Ågerup i personlig konkurs och konkursförvaltaren Patrik Kalman har fått i uppdrag att spåra och driva in entreprenörens tillgångar.
– Det är mycket här jag inte kände till, säger Kalman om SVT:s uppgifter.
Han vill däremot inte uttala sig om huruvida det är möjligt att frysa tillgångarna på Cypern.

Knäckt bärarm bakom dödsolyckan på Gröna Lund. Det var en knäckt bärarm i bergochdalbanan Jetline som gjorde att den spårade ur vid olyckan i juni då en kvinna i 30-årsåldern dog. Det uppger både åklagaren och Haverikommissionen för Ny Teknik.
Bärarmen under den främre vagnen brast först på höger sida, så att hjulenheten lossnade, och sedan på vänster, säger åklagare Christer B Jarlås, som leder polisutredningen, till tidningen.
– I samband med att det blir tvärnit kastas passagerarna framåt mot den så kallade säkerhetsbygeln, vilket gör att den böjer sig. Låsningen fungerar perfekt men metallen böjer sig när vuxna kastas emot den.
Jetline har varit avstängd sedan olyckan inträffade. Nu har Gröna Lund stängt för säsongen och öppnar våren 2024.
Haverikommissionens slutrapport väntas bli klar i maj eller juni.

Man dömd för flera barn-våldtäkter. En man i Vänersborg har dömts för flera grova sexövergrepp mot tre unga pojkar, rapporterar lokala medier.
Mannen, som är i 65-årsåldern, har haft en nära relation till pojkarna. Övergreppen har pågått under flera års tid.
Han fälls nu bland annat för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och tre fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn.
Mannen, som förnekar brott, döms till sju års fängelse. Han ska även betala sammanlagt över en miljon kronor i skadestånd till offren.

Fängelse för norsk låtsas-miljardär. En 51-årig man är dömd för bedrägeri efter att ha ätit på dyra lyxkrogar i Oslo och utgett sig för att vara en norsk miljardär.
Festmåltiderna för över 91 000 kronor ska ha skett på fem olika restauranger, skriver Dagens Næringsliv som tagit del av notorna.
51-åringen bokade borden i en fejkad mejladress, undertecknade under falskt namn och bad om att få fakturan skickad till mejlen.
Han ska nu avtjäna ett år och fyra månaders ovillkorligt fängelse, samt ersätta de drabbade restaurangerna och privatpersonerna.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.