Nyhetssammandrag fredag 17 november 2023

Publicerad 2023-11-17

Södertälje-polisen tar hjälp av italiensk antimaffia-enhet, Ernstberger nekas ny prövning, man skjuten i benet av polis, straffavgift för advokater höjs kraftigt och jätteborr ska rädda 40 arbetare i kollapsad tunnel i Indien.

Södertälje-polisen tar hjälp av italiensk antimaffia-enhet. Polisen i Södertälje ska samarbeta med Italiens antimaffiaenhet för att få bukt på ekonomisk organiserad brottslighet, rapporterar P4 Södertälje.
Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren menar att Södertälje är unikt i Sverige med en kriminalitet som kan liknas vid med den italienska ’Ndrangheta-maffian i Kalabrien, som främst ägnar sig åt illegal sophantering och politisk korruption.
– Vapentillförsel och illegal sophantering är två stora problemområden i Södertälje, säger Gunnar Appelgren till P4.

Ernstberger nekas ny prövning. Högsta domstolen avslår Alexander Ernstbergers resningsansökan. Därmed får den tidigare Allra-chefen fortsätta att avtjäna sitt sex år långa fängelsestraff.
Domstolen skriver i sitt beslut att Ernstberger som grund för sin ansökan har hänvisat till att ett vittne lämnat osanna uppgifter.
”Det är emellertid inte visat att vittnet ifråga lämnat någon osann uppgift som kan antas ha inverkat på utgången”, skriver Högsta domstolen.
De tre justitieråd som fattade beslutet var eniga.
Vi kommer dock att fortsätta med vår granskning på Para§raf av de olika underliga turerna i det här fallet.

Man skjuten i benet av polis. En man i Härnösand sköts under natten i benet av polis, skriver polisen på sin hemsida.
Strax före klockan 03 igår svarade polisen på ett larm om en utåtagerande man i ett trapphus. Väl framme på platsen ska mannen ha rört sig mot poliserna med ”tillhyggen i sina händer”, och polisen sköt då mot mannen.
Mannen träffades i benet och fördes till sjukhus med oklart skadeläge. Han anhölls under natten misstänkt för grovt hot mot tjänsteman och försök till grovt våld mot tjänsteman.
Även polisens skott anmäldes enligt befintlig rutin och kommer att utredas.

Straffavgift för advokater höjs kraftigt. Snart blir det mycket dyrare för advokater att göra fel. Riksdagen har beslutat att höja den straffavgift som advokater kan få om de har brutit mot god advokatsed.
Gränsen för den högsta straffavgiften höjs från 50 000 kronor till 250 000 kronor. Nivån för den lägsta straffavgiften höjs till 10 000 kronor från 1 000 kronor.
Avgifterna höjs efter en begäran av Advokatsamfundet.
”Det är bra att vårt förslag nu har beslutats av riksdagen. Det ligger i linje med att vi vässar våra verktyg för att stävja advokatetiska överträdelser och förstärker tillsynen över advokater”, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander i ett pressmeddelande.
Beloppen hade före gårdagens höjning inte ändrats sedan 1997. De nya straffavgifterna börjar gälla från den 1 januari nästa år.

Jätteborr ska rädda 40 arbetare i kollapsad tunnel i Indien. Med hjälp av en jättestor borrmaskin hoppas 40 arbetare som i fem dagar varit fast i en kollapsad tunnel i norra Indien att bli räddade, rapporterar AFP och Reuters.
Räddningsarbetare har försökt nå de nödställda sedan i söndags morse, men arbetet har försvårats av att stenar fortsatt att falla. Vissa av de instängda personerna ska ha blivit sjuka under dagarna som gått.
Borrningen har nu påbörjats och förhoppningen är enligt AFP att kunna köra in ett 90 centimeter brett rör genom bråten, så att de instängda männen ska kunna klämma sig ut.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.