Nyhetssammandrag lördag 18 november 2023

Publicerad 2023-11-18

Thornberg avgår och blir landshövding, man blev blind efter misshandel, tidigare Tre Kronor-spelare döms till fängelse, fransk senator misstänks ha drogat kollega och artisten Diddy anklagas för åratal av våldtäkter.

Thornberg avgår och blir landshövding. Rikspolischef Anders Thornberg blir landshövding i Halland. Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.
– Anders Thornberg är en mycket erfaren myndighetschef. Hans erfarenheter som rikspolischef och tidigare säkerhetspolischef kommer att vara en tillgång för länsstyrelserna i återuppbyggnaden av det civila försvaret och för invånarna i Hallands län, säger civilminister Erik Slottner (KD).
Thornberg, som själv är från Halland, har varit polis i 43 år. Han var Säpochef från 2012 till 2018 då han blev rikspolischef. Hans förordnande går egentligen ut först i februari 2024.
Sveriges tidigare riksåklagare Petra Lundh blir ny rikspolischef. Lundh är för närvarande hovrättspresident för Svea hovrätt. Hon tillträder som rikspolischef den 1 december, då Anders Thornberg slutar.

Man blev blind efter misshandel. I september blev två män misshandlade i Kiruna kommun när de var på väg hem en kväll.
Den äldre mannen blev sparkad i huvudet och ansiktet, och skadades så svårt att han förlorade synen på ena ögat. Den yngre mannen fick delar av ett öra bortbitet.
Gärningsmannen har medgett brott, och tror att det rör sig om en rejäl ”snedfylla”.
Nu döms han till fängelse i sex år och tre månader, för synnerligen grov misshandel och grov misshandel, rapporterar SVT.
Han ska också betala 509 000 respektive 227 000 i skadestånd. Dessutom döms mannen för misshandel och barnfridsbrott som inträffat under 2021.

Tidigare Tre Kronor-spelare döms till fängelse. En tidigare landslagsspelare i ishockey döms till tre och ett halvt års fängelse.
Han döms på fem punkter: olaga hot, misshandel, sexuellt ofredande, våldtäkt och försök till våldtäkt, skriver Sportexpressen.
Brotten ska ha begåtts mot en kvinna och alla handlingar ska ha begåtts under en och samma dag, enligt åtalet.
Spelaren har nekat till alla anklagelser.

Fransk senator misstänks ha drogat kollega med ecstasy. Den franske senatorn Joel Guerriau har gripits av polis efter misstankar om att han drogat en kvinnlig politiker, rapporterar franska medier.
Det var i tisdags kväll som de två ska ha tagit en drink tillsammans. Kort därefter började kvinnan må dåligt och fördes senare till sjukhus. Provtagningar visade att hon hade ecstasy i blodet.
Guerriau greps under torsdagen och sitter nu frihetsberövad. Polisen har sökt igenom hans hem och hans kontor i senaten. Enligt nyhetssajten RMC ska ecstasy ha påträffats i hans hem.

Artisten Diddy anklagas för åratal av våldtäkter. Hiphop-veteranen Sean ”Diddy” Combs, tidigare känd under artistnamnen Puff Daddy och P Diddy, anklagas för åratal av våldtäkter och misshandel av sångerskan Casandra ”Cassie” Ventura, rapporterar AFP.
I en stämningsansökan som lämnats in i New York anklagar Ventura rapparen och producenten för mer än tio år av övergrepp.
De ska ha inlett en romantisk relation 2005, när hon var 19 och han 37, i samband med att han signade henne till sitt bolag Bad Boy Records.
I ett uttalande förnekar Combs advokat Ben Brafman ”kraftfullt” anklagelserna, och kallar dem ”stötande och skandalösa”.
Combs anklagar Ventura för utpressning, och säger att hennes mål är att svärta ner hans rykte.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.