Nyhetssammandrag söndag 19 november 2023

Publicerad 2023-11-19

Tingsrätten fryser Ågerups tillgångar, Sverige kan tvingas betala klimatböter, Liberalerna vill ha EU-polis mot gängen, pensionär dömd till fängelse för antisemitisk graffiti och kvinna dog under Taylor Swift-konsert.

Tingsrätten fryser miljardärs tillgångar. Bengt Ågerup, också kallad Sveriges mest skuldsatta man, har fått sina svenska tillgångar frysta av Stockholms tingsrätt, rapporterar SVT Nyheter.
Det efter att kanalens Uppdrag Granskning tagit del av hemliga dokument som visar att Ågerup flyttat över 1 miljard kronor till Cypern genom snåriga bolagsupplägg.
Enligt kanalen kommer nu Ågerups tillgångar i Dimio Holding att frysas.
Ågerup har en skatteskuld på 1,6 miljarder kronor.

Sverige kan tvingas betala klimatböter för läckaget från Nord Stream-ledningen som orsakades av ett sabotage förra året, rapporterar DN.
Läckaget från gasledningarna skedde delvis i svensk ekonomisk zon i Östersjön och därför menar EU att utsläppen ska räknas till Sveriges totala utsläpp.
Läckaget som mestadels bestod av metan motsvarar 11 procent av Sveriges utsläpp förra året, enligt Naturvårdsverket.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) är kritisk till beskedet.
”Min inställning är att när ett sabotage har skett på ett annat lands gasledning, vore det bekymrande om Sverige förväntas stå för notan och att utsläppen ska registreras som våra”, skriver hon på X.

Liberalerna vill ha EU-polis mot gängen. L vill se en europeisk polisstyrka som ska agera över landsgränser.
Partiet vill också att Sverige skjuter till pengar för att den ska ha ett kontor på svensk mark.
Tanken är att den europeiska polisstyrkan ska kunna bedriva förundersökningar i EU-länderna, vilket dagens polissamarbete Europol inte får, samt att EU-åklagare ska kunna väcka åtal i Sverige om det rör sig om gränsöverskridande brottslighet.
Partiet har i flera EU-valrörelser drivit frågan om ett europeiskt FBI. På frågan vad som är skillnaden nu, säger partiledaren Johan Pehrson att den grova gängbrottsligheten har gjort att tiden är mogen för ett sådant samarbete.
– Vi tycker att Sverige ska ta ledningen i det, säger han.
Han pekar på att 70 procent av de grovt kriminella är verksamma i mer än tre EU-länder samtidigt, enligt en Europolrapport.
Exakt vilken kompetens europeisk polis ska ha på svensk mark måste, enligt Pehrson, utredas, men ytterst handlar det om att få göra gripanden.

Pensionär dömd till fängelse för antisemitisk graffiti. En man i 60-årsåldern har dömts till 18 månaders fängelse för antisemitisk graffiti i Strasbourg i Frankrike. Han döms också till 1 500 euro (nästan 16 000 kronor) i böter.
Över 1 500 antisemitiska handlingar och kommentarer har registrerats i Frankrike sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas bröt ut i början av oktober.
Advokaten Raphael Nisand, som företräder spårvagnsföretaget i Strasbourg vars egendom förstördes av klottret, välkomnar att det hatiska budskapet straffas. Graffitin har enligt honom dykt upp på olika platser i området Hautepierre, men budskapet har genomgående varit fientligt mot judar.
Strasbourg har en av de största judiska befolkningarna i Frankrike. Under lördagen har över 180 000 människor runt om i landet gått ut för att demonstrera mot antisemitism.

Kvinna dog under Taylor Swift-konsert. En 23-årig kvinna har dött i samband med en Taylor Swift-konsert i Brasilien.
Den unga kvinnan som stod långt fram i publikhavet ska ha kollapsat innan spelningen börjat och förts till sjukhus där hon avled, skriver den brasilianska tidningen Folha de S Paulo.
”Jag kommer inte att kunna tala om det här från scenen för sorgen är för stor när jag försöker prata om det”, skriver Taylor Swift på Instagram.
Totalt var över 60 000 personer på plats och värmeböljan ska ha lett till att närmare tusen fans svimmade och en person dog. Den höga temperaturen i kombination med hög luftfuktighet ska ha gjort att temperaturen inne på stadion var runt 60 grader.
Under spelningen bröt Swift musiken för att uppmana arrangören att dela ut vatten till publiken.

Annonsörer lämnar Musk. Flera stora amerikanska företag uppger att de, åtminstone tillfälligt, slutar annonsera på X, tidigare Twitter.
Detta sedan ägaren Elon Musk anklagas för en rad antisemitiska uttalanden, skriver The New York Times.
Bland företagen finns jättar som Apple, Disney och Paramount.
I onsdags skrev en användare ett inlägg som bland annat anklagar judar för att stå bakom massinvandring av minoriteter och hat mot vita.
”Det du skriver är sanning”, svarade Musk på inlägget.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.