Nyhetssammandrag måndag 20 november 2023

Publicerad 2023-11-20

Napoleons hatt såld för många miljoner, man död i jaktolycka, Högsta förvaltningsdomstolen anser polisen gjorde fel vid beslut om koranbränning och familj påkörda.

Napoleon Bonaparte är känd för sina speciella tvåhörnade bäverfiltshattar som han bar på huvudet. Av de cirka 120 hattar han hade finns bara 20 stycken kvar.
En av dessa auktionerades under lördagen ut i Paris. Det beräknade värdet bedömdes ligga på mellan 6,5 och 8,5 miljoner kronor.
Många blev därför förvånade när det slutliga priset landade på motsvarande 17,3 miljoner kronor.

Under en jakt i Marks kommun på lördagseftermiddagen, skadades en man så pass allvarligt av ett vådaskott att han avled. Polis har varit på plats och konstaterat att inget brott begåtts.
Mannen hade nämligen på något sätt avfyrat sitt eget jaktvapen på ett sådant sätt att han dödligt skadat sig själv, detta enligt radio P4 Sjuhärad.

Påskupploppen från i våras, som skedde i samband med att högerextremisten Rasmus Paludan brände koraner, har nu fått ytterligare en rättslig avslutning. Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har fastställt att polisen gjorde fel när de ställde in en beviljad koranbränning med hänsyn till ordningsstörningsskäl.
HFD fastställde därmed kammarrättens dom som kom fram till samma slutsats.
– Rättsläget var oklart, därför tyckte vi att det fanns intresse att uttala sig i den här frågan, säger justitierådet Linda Haggren i en kommentar till radio P4 Östergötland.

Efter en trafikolycka i Sigtuna norr om Stockholm har fyra personer i samma familj förts till sjukhus. Enligt polisen är det en pappa, mamma och två barn.
Uppgifter gör gällande att de ska ha varit på väg över ett övergångsställe när olyckan skedde. Mannen och de två barnens skadeläge uppges vara stabilt.
Kvinnans eventuella skador har inga uppgifter släppts om än. Polisen utreder olyckan men har inte offentliggjort någon information om någon eventuellt misstänkt person.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.