Nyhetssammandrag tisdag 21 november 2023

Publicerad 2023-11-21

Svea hovrätt nekar före detta advokat att vara privat försvarare, bil beskjuten i Anderstorp, person död i brand och man häktas för att ha förvarat nio ton sprängmedel.

Den advokat som blev utesluten ur Advokatsamfundet i början av förra året hade anlitats som privat försvarare, men detta godtog inte tingsrätten eller hovrätten.
Södertörns tingsrätt avvisade juristen med motivering att han inte uppfyllde redlighetskravet.
Juristen överklagade till hovrätten som höll med tidigare instans att han var olämplig, därmed fick han inte försvara sin klient som tvingades anlita annan försvarare.

Under natten mot måndagen besköts en bil i Anderstorp med flertalet skott. Polisen har dock inte några spår, varken av fordonet eller någon eventuellt skadad person. Ingen misstänkt har gripits.
– Det är flera som har sett när bilen besköts och man såg också några personer som lämnade till fots men vi vet inte hur många av dem som var beväpnade, säger Jonas Schånberg, vakthavande befäl vid polisregion Öst.

En brand utbröt i ett hus i Vagnhärad i Trosa kommun under natten mot måndagen. Räddningstjänst upptäckte en död person bland brandmassorna, varpå polis inledde en mordutredning.
– Det är lite oklara omständigheter kring hur den här branden har startat. Därför är en förundersökning inledd om mord och mordbrand, för att kunna kunna utreda omständigheterna, säger polisens presstalesperson Marcus Anefur.

Under måndagen häktades en man i 70-årsåldern efter anklagelser om att ha förvarat omkring nio ton sprängmedel på en industritomt i Haparanda.
Den misstänkte ska inte ha haft erforderliga tillstånd och inte heller förvarat den på ett säkert sätt, det ska enligt polisen har varit lätt att göra inbrott.
Han har häktats som misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Mannen nekar till brott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.