Nyhetssammandrag onsdag 22 november 2023

Publicerad 2023-11-22

Statsministern vill beväpna tullen, polischef döms för dataintrång, polisen ber om hjälp med identifiering av 51 påskupploppsmisstänkta och mordmisstänkt 15-årig flicka släppt i väntan på dom.

Statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson besökte under tisdagen tullen i Göteborgs hamn. Vid en presskonferens framhålls bland annat att narkotika till ett värde på 7,8 miljarder hittills har beslagtagits under 2023.
Det diskuterades även beväpning av tulltjänstemännen.
– Vi har bett tullen se över sitt eget skydd och att oftare överväga att beväpna tulltjänstemän där det är lämpligt och behövligt, sa statsministern.

Hovrätten har ändrat en friande dom från tingsrätten och därmed dömt en polischef för fyra fall av dataintrång.
Det var efter att polisens barn utsatts för ett rån i mars 2022 som han gjorde ett antal otillåtna slagningar i polisens register. För detta döms han nu till 30 dagsböter.
Dessutom blir han, enligt ett yttrande från Polisens ansvarsnämnd, troligen även av med sitt jobb.

Polisen har publicerat 51 bilder på sin hemsida av personer som misstänks ha deltagit i påskupploppen i Sveaparken i Örebro under 2022. Totalt har över 100 personer frihetsberövats, men utredningarna pågår ännu eftersom många fortfarande inte identifierats, därför ber polisen om hjälp.
– Nu behöver vi allmänhetens hjälp med att identifiera ett femtiotal personer som är misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, säger kommenderingschef Henrik Dahlström i ett pressmeddelande.

Fem tonåringar åtalades som misstänkta för mordet på den 26-årige taxichaufför som hittades hängd i ett naturreservat utanför Enköping i april i år.
Huvudförhandlingen i Uppsala tingsrätt avslutades under måndagen och under tisdagen meddelades att en av de åtalade, en 15-årig flicka, ska släppas fri i väntan på dom.
Vilket tyder på att hon kommer att frias. Övriga fem pojkar, som alla är bröder med varandra, måste dock sitta fortsatt häktade i väntan på tingsrättens beslut.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.