Nyhetssammandrag torsdag 23 november 2023

Publicerad 2023-11-23

Rekordlånga häktestider, Fingerprints ägare döms av hovrätten, mor och dotter knivskurna i Göteborg och gängmedlemmar gripna för utpressning mot VD.

Kriminalvården rapporterar att den tid som frihetsberövade sitter har nått historiskt höga nivåer.
Under 2022 var genomsnittstiden 83 dagar, vilket var rekord. Denna har under 2023 ökat till 89 dagar, bara under september var det 104 dagar.
– Det är definitivt den högsta siffran någonsin. Vi tänkte nog att vi tog i när vi prognosticerade att antalet häktade skulle stiga med 13 procent under året, men det visade sig att det var alldeles för lite. Hittills är utfallet 20 procent över förra årets utfall. Det är jättemycket framhåller Dan Andersson från Kriminalvårdens statistiksektion i ett uttalande på Kriminalvårdens hemsida.

Under förra sommaren åtalades Fingerprints storägare Johan Carlström i tingsrätten för grovt insiderbrott.
Han dömdes till ett och ett halvt års fängelse och därtill att betala ett skadestånd på 3,7 miljoner kronor.
Den fällande domen överklagades till hovrätten, som nu har beslutat att fastställa tingsrättens straff. Domen kan överklagas till Högsta domstolen, men de lär inte bevilja prövningstillstånd. Nu utdömt fängelsestraff lär således behövas avtjänas.

En kvinna i 60-årsåldern och hennes 30-åriga dotter knivskars under helgen i ett flerfamiljshus i Hisingen i Göteborg.
Den äldre kvinnan avled av sina skador. Dottern vårdas fortfarande och hennes tillstånd uppges inte vara livshotande.
En man i 45-årsåldern greps på plats för dådet och har nu häktats, rapporterar Göteborgs-Posten (GP).
Den misstänkte och de två brottsoffren har en nära relation till varandra, detta enligt vad kammaråklagare Åsa Nilsson uppgett för GP. Något motiv har ännu inte offentliggjorts.

Joakim Kuylenstierna, VD för Fastator, blev utpressad på stora belopp av gängkriminella. Nu har två män som är del av Vårbynätverket gripits som misstänkta för brottet.
Det var i oktober som Kuylenstierna kontaktades på WhatsApp och där hotades till livet.
Även kollegor ska ha hotats med sprängdåd om inga pengar betalades. Efter att en polisanmälan gjordes i oktober, så genomfördes en insats som nu lett till gripande av de två misstänkta. Bägge nekar till brott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.