Nyhetssammandrag lördag 25 november 2023

Publicerad 2023-11-25

Klimataktivist döms – men slipper straff, man åtalas för att skjutit en varg, gick på toa hemma – mötes av främling och höjt straff för tortyrmord.

En klimataktivist har dömts av tingsrätten för ohörsamhet mot ordningsmakten. Detta efter att denne deltagit i en bilblockad som ägde rum i Stockholm tidigare i år.
Men även om tingsrätten fäller, så går den tilltalade fri från straff. I domen kan läsas att ”Det är en fråga om akut nödläge och därför är det uppenbart oskäligt att utdöma påföljd”.
Nödläget som hänvisas till är klimatkrisen. Detta är en så kallad nämndemannadom, där två nämndemän vill fria och en nämndeman samt domaren vill döma. När det röstas 2-2, som i detta fall, så ska den mildaste utgången för den tilltalade gälla.
Något som här betyder att den dömde slipper straff.
– Jag som juristdomare och den tredje nämndemannen ville fälla och ansåg inte att det fanns förutsättningar för påföljdseftergift, säger chefsrådmannen Axel Peterson till P4.

I mars 2019 sköt en man i ihjäl en varg vid sjön Amungen i Rättvik. Nu väcks åtal för grovt jaktbrott. Den tilltalade nekar till brott, men åklagaren åberopar bland annat ett foto som ska visa den misstänkte på en skoter med en död varg i knäet.
– Jakten har pågått på isen och vargen har dödats där, sa Stefan Dangart vid polisen i Dalarna kort strax efter händelsen 2019.

Under fredagsmorgonen gick en kvinna på toaletten i sitt hem i Strängnäs. Men där satt redan någon. En främmande kvinna använde redan faciliteterna.
Inkräktaren hävdade att hon behövde låna toaletten och sen lämnade hon huset. Husägaren upptäckte strax därefter att bilnycklar och annat hade stulits. Polis tillkallades och kunde gripa kvinnan som misstänkt för hemfridsbrott och stöld.

Den 24-årige Issa El-Chaer dömdes i tingsrätten till 16 års fängelse för ett rånmord där han ska ha torterat och mördat en 20-årig man i Ånge i Västernorrland i december 2019.
Brottsoffret tejpades fast och torterades till döds. Dessutom skrev El-Chaer om sitt brott på Flashback. Nu har hovrätten skärpt straffet till 18 års fängelse.
”Straffskärpningen motiveras med att omständigheterna kring mordet bedöms som mycket försvårande. Hovrätten konstaterar att målsäganden angreps oprovocerat i sitt hem av två gärningspersoner”, skriver hovrätten i sitt pressmeddelande.
Den andre mannen har tidigare dömts till nio års fängelse.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.