Nyhetssammandrag tisdag 28 november 2023

Publicerad 2023-11-28

Överfullt på Stockholms häkten – många är barn, Tesla stämmer svenska staten, en knivskuren i Stockholm – kvinna gripen, tre män med palestinsk härkomst skjutna i USA, Uppsala startar avhopparprogram för barn och Magdalena Andersson vill ”kasta ut SD ur Rosenbad”.

Överfullt på Stockholms häkten – många är barn. Till följd av våldsvågen sitter just nu rekordmånga personer i Stockholms häkten, rapporterar SVT Stockholm.
På Kronobergshäktet på Kungsholmen finns 276 platser. Och under vecka 47 en dag satt 308 personer häktade.
– I dag var det all time high, vi har aldrig haft så många häktade, säger Anna Fromm som är häkteschef på Kronobergshäktet, till SVT.
Liknande överbeläggningar syns på säkerhetshäktena i Huddinge och Sollentuna.
På de tre häktena är drygt 50 av de häktade barn i åldrarna 15 och 17 år.

Tesla stämmer den svenska staten efter blockaden mot utdelningen av registreringsskyltar, rapporterar DI.
Stämningen sker genom Transportstyrelsen då bolaget inte får tillgång till registreringsskyltar på nya bilar.
”Detta beslag av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan något som helst stöd i lag riktad mot Tesla”, skriver bolaget.

En kvinna i 60-årsåldern har förts till sjukhus med ambulans efter att ha blivit knivskuren i Stockholm.
Kvinnan attackerades tidigt igår i Vasastan av en misstänkt kvinna.
Polisen inledde en sökinsats och lyckades gripa en kvinna i 60-årsåldern efter ett par minuter.
– Det var en hundpatrull som lyckades spåra upp kvinnan som är misstänkt. Vi ska höra den gripna för att ta reda på varför det har skett, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.
De både kvinnorna känner varandra sedan tidigare. Polisen har spärrat av ett område för att genomföra en teknisk undersökning.

Tre män med palestinsk härkomst skjutna i USA. Tre unga män med palestinsk härkomst har skadats i en skjutning under ett thanksgivingfirande i den amerikanska delstaten Vermont.
De skadade männen är alla i 20-årsåldern. En av dem uppges vara allvarligt skadad.
”I detta laddade ögonblick kan ingen se på den här händelsen och inte misstänka att det kan ha varit ett brott motiverat av hat”, skriver polisen i ett pressmeddelande.
USA:s president Joe Biden har informerats om attacken. Vermontsenatorn Bernie Sanders har fördömt händelsen.

Minderåriga, så unga som 13 år, som lever i en kriminell miljö ska få hjälp i ett nytt avhopparprogram i Uppsala kommun, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Det nya programmet riktar sig till minderåriga som lever med en reell hotbild och innebär att barnet får flytta till en familj i skyddat boende på annan ort.
– Vi har en avhopparverksamhet sedan två år tillbaka från 18 år och uppåt. Men nu har kriminaliteten gått ned i åldrarna och vi ser att det här behovet även finns för yngre ungdomar, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) till radion.

Magdalena Andersson vill ”kasta ut SD ur Rosenbad”.  Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson riktar hård kritik mot Jimmie Åkesson (SD) efter hans utspel om att riva moskéer och ta bort religiösa symboler.
I en intervju med TV4 säger Andersson att regeringen måste markera.
– Jag tycker de kan kasta ut Sverigedemokraterna ur Rosenbad, att de inte längre har tjänstemän i kansliet, säger hon till kanalen.
Magdalena Andersson påpekar att utspelet kan öka säkerhetshotet mot Sverige och försvåra Natoprocessen.
– Det här kan ju inte kännas särskilt bra i magen för kristdemokrater, liberaler och moderater, att samarbeta med ett parti som inte längre står upp för de mest grundläggande rättigheterna i vårt land.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.