Nyhetssammandrag lördag 2 december 2023

Publicerad 2023-12-02

Stängsel skulle hålla tjuvarna ute – men tjuvarna stal stängslet, Fryshuset vill ta över muslimsk skola, PostNord säger nej till Tesla, Aleksej Navalnyj hotas av tre års fängelse till, fyra män begärs häktade efter dödsskjutning och Iran lämnar klimatmötet i protest.

Stängsel skulle hålla tjuvarna ute – men tjuvarna stal stängslet. En panncentral i Laholm, tillhörande Laholms fjärrvärme, hade som tanke att hägna in sin anläggning med stängsel.
Detta för att hålla tjuvarna borta men tjuvarna hann före och stal stängslet, rapporterar Hallandsposten.
Stölden upptäcktes i onsdags och värdet på stängslet beräknas till ungefär en halv miljon kronor.
Hur stölden har gått till är inte känt och händelsen utreds av polisen som grov stöld.

Fryshuset vill ta över muslimsk skola. Stiftelsen Fryshuset kommer i dag föreslås att ta över den muslimska Cordoba-skolan, enligt Aftonbladets källor.
I veckan beslutade Skolinspektionen att stoppa skolan efter Säpo-larm om att personer i ledningen har kopplingar till våldsbejakande islamism.
Enligt ett mail som skickats till personal och föräldrar ska Fryshuset presenteras som ny huvudman på ett stormöte idag.
”De avser att driva skola i vara lokaler och för att kunna göra det behöver de veta att det finns tillräckligt många elever som vill gå i skolan hos dem” står det i mailet som är undertecknat VD och rektor på Cordoba.

PostNord säger nej till Tesla. PostNord kan inte beordra sina medarbetare att dela ut post till Tesla, skriver företaget till Solna tingsrätt.
”PostNords hållning i en konflikt som vi i grunden står utanför, har varit att strejkrätten är grundlagsskyddad och gäller därför över utdelningsplikten i Postlagen”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Enligt PostNord råder bolaget inte över situationen och man hänvisar därför till force majeure.
Bakgrunden till stämningen är att PostNord inte levererat Teslas registreringsskyltar, eftersom brevbärarna och andra anställda är medlemmar i fackförbund som sympatistrejkar mot Tesla i bolagets konflikt med IF Metall.

Aleksej Navalnyj hotas av tre års fängelse till. Ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj hotas av ytterligare en rättegång.
Den här gången påstås han ha utfört ”vandalism”, vilket kan ge tre års fängelse, skriver exilryska tidningen Meduza.
Han är sedan tidigare dömd till totalt 31,5 års fängelse.

Fyra män begärs häktade efter dödsskjutning. Fyra män häktade misstänkta för dödsskjutningen i Norrköping.
De misstänkta är mellan 18 och 20 år gamla.
Den var i måndags som en 22-årig man sköts ihjäl inne i en restaurang.

Iran lämnar klimatmötet i protest. Iran är på plats i Dubai med sin delegation för FN:s klimatmöte COP28.
Men nu uppges de lämna mötet i protest, rapporterar NTB. Anledningen ska vara att motsätter sig att Israel är på plats och deltar.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.